Foto: Bojan Cvejić

Zbog „teške povrede“ kodeksa ponašanja u parlamentu privremeno je oduzelo prava Špancima Pedru Agramuntu i Đordiju Hukli, Rumunu Cezaru Florinu Predi i Azerbejdžancu Samadu Sejdovu, prenela je Hina.

Nezavisna istražna komisija u izveštaju je navela da postoji „velika sumnja u koruptivne radnje“ koje su poslanici PSSE počinili u korist Azerbejdžana.

Poslanicima su poklanjani kavijar, tepisi, noćenje u luksuznim hotelima i bogato su nagrađivani za „lobiranje“, a posebno za glasanje u januaru 2013. godine o izveštaju u kojem se kritikuje položaj političkih zatvorenika u Azerbejdžanu.

Četvorica poslanika „neće moći da budu posmatrači ili izvestioci na izborima, predsednici ili potpredsednici radnih tela, a neće moći ni da se kandiduju za predsednika skupštine“, navodi se u odluci Saveta Evrope.

Oni, međutim, ostaju članovi skupštine „s pravom nastupa“, ali više neće moći da je predstavljaju u „događajima koje organizuje treća strana“.

Bivši predsednik PSSE Pedro Agramunt, kome se prava oduzimaju na deset godina, imao je „glavnu ulogu“ u donošenju odluka „u korist Azerbejdžana“, navodi se u izveštaju.

Ostala trojica poslanika su kažnjena na dve godine.

Parlamentarna skupštine Saveta Evrope nema zakonodavna ovlašćenja, a zaseda u Strazburu četiri puta godišnje i raspravlja o zaštiti ljudskih prava i borbi protiv korupcije