Potpredsednik SDP BiH: Dodik i Izetbegović idu 2022. u istoriju 1

Veoma je bitno pojasniti da su Hrvati konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini i da niko nema pravo da se meša u unutrašnja pitanja BiH, pa ni Andrej Plenković i Zoran Milanović – kaže za Danas Vojin Mijatović, potpredsednik Socijaldemokratske partije BiH, komentarišući odnos hrvatskog premijera i predsednika prema BiH.

Kako ukazuje „ono što se dešava jeste stalno uplitanje i Plenkovića i Milanovića, ali bolje bi im bilo da se bave pitanjem položaja srpskog naroda u Hrvatskoj, koji je majorizovan i sveden na statističku grešku, to je sramota za jednu državu koja je članica EU i sramota Hrvatske“. Pored toga, dodaje, „još jednom neka odmaknu svoje ruke i nakane od BiH, jer Hrvati u BiH ničim i nikako nisu ni u boljem, ni lošijem položaju nego ostali konstitutivni narodi“.

* Navodi da je slovenački premijer Janez Janša predao u Brisel takozvani non pejper o „konačnom dovršetku raspada Jugoslavije“ potresla je region. Dodik tvrdi da to „nije ništa novo“, Milanović je kazao „dalje ruke od BiH“, dok Aleksandar Vučić tvrdi da ne zna ništa. Kako vi to tumačite i kako ocenjujete odnos Vučića prema BiH u kontekstu pomenutog non-pejpera?

– Aleksandar Vučić se u javnosti drži poprilično suzdržano kada je odnos prema ovakim stvarima u pitanju, ali što tako dozvoljava svojim jastrebovima poput Vulina i sličnih da narušavaju svojim izjavama ustavni poredak i integritet BiH? Smatram da ukoliko želi dobro regionu, ali i Srbiji i BiH, mora vratiti svoje kerove u kućicu i time pokazati da je zaista državnik, to zaslužuju i Srbija i BiH. Želim da verujem u dobre namere gospodina Vučića prema BiH, a Dodik se toliko profaniše više, da njemu ne veruju ni najbliži saradnici. Gospodin Dodik je krenuo na put samospaljivanja i u ovom trenutku je veliki teret i Republici Srbiji i BiH.

* Kako ocenjujete izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da ako bude rata staće ispred ljudi i neće dozvoliti da „genocidaši“ zavladaju delom BiH?

– Bakir Izetbegović je čovek potpuno pogubljen u vremenu i prostoru, koji ne shvata da su njegove izjave na isti način pogubne po BiH kao i izjave Milorada Dodika. Njih dvojica gube vlast, izgubili su Banjaluku i Sarajevo i svaka njihova izjava je zajednički dogovorena kako bi izvršili mobilizaciju sopstvenog biračkog tela. I Bakir i Milorad su lideri koji će nakon izbora 2022. postati istorija tako da niko normalan ne treba njihove izjave uzimati za ozbiljno.

* Smatra se da „ono što Dodik priča, Vučić ne sme da kaže“, u smislu koristi ga kao svoj non pejper. Slažete li se sa ovim ocenama?

– Ne mislim tako, uveren sam da je i gospodin Vučić svestan da su dva najveća njegova problema rešavanje statusa Kosova i Milorad Dodik. Srbija je krenula odlično kada govorimo o ekonomskim parametrima i mnogim drugim stvarima, Vučić je svestan da ukoliko želi da Srbija postane lider u ekonomskom i regionalnom smislu mora se rešiti tereta koji se zove Milorad Dodik. On je do sada koristio Vučiću kao korisni idiot, ali sada postaje već vidljiv teret, kako njemu tako i Republici Srbiji.

* Zašto niste došli u Srbiju da se vakcinišete?

– Naša vlast nije nabavila ni jednu vakcinu, a isti predstavnici vlasti su pohrlili u Beograd da se vakcinišu, to smatram najvišim licemerstvom i neviđenim šamarom prema sopstvenim građanima. Srbija je uradila veliki posao kada je u pitanju vakcinacija i pomogla građanima BiH puno u jeku pandemije i na tome veliko hvala. Ali smatram bez obzira što u ovom trenutku ne obnašam ni jednu funkciju, bez obzira što SDP BiH nije na vlasti, da se svi mi iz politike u BiH trebamo poslednji vakcinisati jer nismo bili sposobni obezbediti vakcine svojim građanima.

* Nedavno ste uputili apel Željku Komšiću, Bakiru Izetbegoviću, ali i slovenačkim i hrvatskim predsednicima Borutu Pahoru i Zoranu Milanoviću, kao i predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću da posete Banjaluku da vide da je i to BiH. Šta vas je na to podstaklo?

– Pa zato što mi je više muka od šuplje „patriotske“ priče, BiH je nezavisna, međunarodno priznata država na svakom svom pedlju, i Banjaluka je u BiH i to moraju svi da shvate, pa i oni koji vole BiH samo iz Sarajeva.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Potpredsednik SDP BiH: Dodik i Izetbegović idu 2022. u istoriju”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.