Povratak žena u iransku vladu 1Foto: ABEDIN TAHERKENAREH /EPA

Iranski predsednik Hasan Rohani imenovao je tri žene na mesto potpredsednika i jednu kao pomoćnika za građanska prava, pošto je kritikovan zbog toga što u kabinetu ima samo muškarce.

U Iranu 12 potpredsednika upravlja organizacijama koje su povezane sa predsednikovim vođenjem zemlje. Od islamske revolucije u Iranu 1979. godine u kabinetu predsednika je bio samo jedan ženski član. U kabinetu, koji najpre mora da odobri parlament, nema ni sunitskih članova. Suniti čine samo 10 odsto stanovništva u Iranu. Musameh Ebtekar je imenovana za potpredsednika za porodična i ženska pitanja, Laja Jonejdi je potpredsednik za pravna pitanja, a Šahindokt Mulaverdi je predsednikov pomoćnik za građanska prava.

Reformisti veruju da je manjak raznovrsnosti u novom kabinetu znak da se Rohani povija pod pritiskom iranskog verskog establišmenta. Poslanici ne mogu da dovode u pitanje izabrane članove kabineta, pošto je za popunjavanje ključnih mesta neophodno da odobrenje da vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamneji. Rohani je porazio svog suparnika Ebrahima Raisija u predsedničkoj trci u maju.

On je obećao da će poboljšati stanje građanskih sloboda u Iranu i obnoviti veze sa zapadom, navodi Bi-Bi-Si. Na konferenciji pod nazivom „Žene, umerenost i razvoj“ u februaru on je pozvao na veće prisustvo žena u politici i kulturi. Jedina žena koja je imala mesto u kabinetu od 1979. je bivša ministarka zdravlja Mazieh Dastjerdi, koja je na toj poziciji bila od 2009. do 2013. za vreme predsednika Mahmuda Ahmadinežada, Rohanijevog prethodnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.