Pozdrav "Za dom spremni" protivustavan 1

Pozdrav „Za dom spremni“ je protivustavan, ali se u grbu HOS izuzetno može koristiti u vezi situacija, mesta ili groblja gde su poginuli ili sahranjeni pripadnici HOS.

To je zaključak Veća za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima, kojim predsedava predsednik HAZU, akademik Zvonko Kusić.

Zakonodavac koji bude određivao normativu biće precizniji od naših preporuka, a sudije će gledati od slučaja do slučaja, mi dajemo samo opšta usmerenja, rekao je Kusić na konferenciji za štampu, preneli su hrvatski mediji.

Pored ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, članovi Veća su razmatrali i mogućnost zabrane komunističkih simbola.

Zaključeno je da su crvena zvezda i drugi komunistički simboli koji označavaju antifašističku borbu bili dvoznačni, jer su imali i negativnu konotaciju u vezi kršenja ljudskih prava i masovnih zločina.

Imaju, međutim, i pozitivnu konotaciju u antifašističkoj borbi, tako da je taj deo nesporan i u tom kontekstu komunistički simboli se mogu koristiti, rekao je Kusić.

S druge strane, dodao je, komunistička obeležja koja se mogu podvesti pod čl. 39 Ustava, a to je promovisanje mržnje ili nasilje, mogu da budu zabranjena, ali to je prepušteno zakonodavcu koji to može urediti zakonskim aktima, kazao je Kusić.

Novinari su hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji je prisustvovao konferenciji za medije, pitali koliko daleko može da se ide sa tolerisanjem neustavnih stvari, kakav je pozdrav „Za dom spremni“, na šta je on odgovorio da nema odlazaka daleko, niti ima bilo kakvih dilema.

Decidirani smo i jasni. Osuda NDH i svega što ima veze s ustaštvom, tu nema dilema. Veće je prepoznalo to što ste vi rekli, a prepoznalo je i realnost u okolnostima agresije na Hrvatsku i tome je pristupilo restriktivno, u jasnim okvirima, kazao je Plenković.

To ne znači, naglasio je, da institucije hrvatske države tolerišu nešto što je neustavno, nego se temeljno odvaja nešto prema čemu se jasno odredio i Franjo Tuđman još 1992. i oko toga nemamo nikakvih dilema, rekao je Plenković.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.