Poznate ličnosti pridružiće se princu Vilijamu za pokretanje ekološke nagrade Ertšot 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN EPA-EFE/ANDY RAIN

Poznate ličnosti pridružiće se danas britanskom princu Vilijamu koji pokreće nagradu Ertšot (Earthshot), ambicioznog ekološkog programa čiji cilj je nalaženje novih ideja i tehnologija širom sveta za borbu protiv klimatskih promena i najhitnijih izazova za planetu.

Očekuje se da će ceremoniji prisustvovati, između ostalih, čuveni britanski ekolog Dejvid Atenboro, glumica Kejt Blanšet i pevačica Šakira. Glumice Ema Tompson i Ema Vatson i Dejvid Ojelovo će se pridružiti vojvotkinji od Kembrdidža Kejt u  uručivanju nagrada.

Vilijam i njegova humanitarna organizacija „Royal Foundation“  pokrenuli su dodelu ove nagrade prošle godine inspirisane govorom američkog predsednika Džona Kenedija 1962. godine „Munšot“ kojim su podstaknuti Amerikanci da idu na Mesec.

Nagradu će dobijati po pet pobednika svake godine do  2030. i nazvana je najprestižnijom svoje vrste. Svaki pobednik će dobiti milion funti da razvije i proširi svoje ideje.

„Živimo u najvažnijem periodu ljudske istorije. Akcije koje rešimo da sprovedemo ili da ne sprovedemo narednih 10 godina će odrediti sudbinu planete za narednih hiljadu godina“, rekao je Vilijam u unapred snimljenom kratkom filmu.

„Mnoga rešenja već postoje. Ali potrebni su nam svi iz svih delova društva da povećaju ambicije i da se udruže u popravljanju naše planete“, rekao je on.

Među finalistima je 14-ogodišnji đak koji predlaže upotrebu solarne energije da zameni ugalj koji se koristi u milionima tezgi za peglanje u Indiji, farma korala na Bahamima da se obnove umirući koralni grebeni, projekat u Kongu posvećen zaštiti gorila, i kenijski poduhvat koji pretvara organski otpad u đubrivo.

Cermonija će se održati pre samita UN o klimi COP26 koji počinje 31. oktobra u Glazgovu.