Predsednik Evropskog saveta posetio Kijev, Zelenski mu dodelio orden prve klase 1Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel posetio je danas Kijev, gde je razgoravao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, koji mu je nakon sastanka dodelio orden „Za zasluge“ prve klase.

Mišel je sa Zelenskim razgovarao o podršci Ukrajini u borbi protiv ruskih snaga i reformama koje Ukrajina mora da sprovede da bi se pridružila Evropskoj uniji nakon završetka rata.

Kada je stigao u Ukrajinu, Mišel je na Tviteru objavio svoju fotografiju na železničkoj stanici u Kijevu i napisao: „Vratio se u Kijev da razgovaramo o svim oblicima saradnje. Neka 2023. bude godina pobede i mira“.

Zelenski je na Telegramu objavio fotografiju na kojoj se pozdravlja sa Mišelom u vladinoj kancelariji u Kijevu.

Mišel je dan ranije rekao da lično podržava da Zapad pošalje tenkove u Ukrajinu.

Na zajedničkom brifingu sa Mišelom, Zelenski je zatražio od saveznika da što pre pošalju više oružja u Kijev, ističući da će to pomoći da se garantuje bezbednost Ukrajine i Evrope.

Kako prenosi Frans24, Mišel je posle sastanka sa Zelenskim na Tviteru napisao: „Čvrsto verujem da tenkovi moraju biti isporučeni. Želimo da vas podržimo jer smo svesni da narednih nekoliko nedelja mogu biti odlučujuće za ono što sledi“.

EU je Ukrajini odobrila status kandidata prošle godine.

Evropski zvaničnik rekao je da Kijev mora poboljšati vladavinu prava kako bi ušao u EU kada se rat završi.

EU će Ukrajini ove godine dati 18 milijardi evra finansijske pomoći.

EU takođe pomaže u istrazi navoda o ratnim zločinima počinjenim u Ukrajini i podržava uspostavljanje međunarodnog suda za krivično gonjenje ruskih političkih i vojnih lidera za napade na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.