Foto: EPA/J. Scott Applewhite / POOL

Naime, lider SAD je odložio njen put u Egipat, Brisel i Avganistan nazvavši to „sedmodnevnom ekskurzijom“, a uskratio joj je i korišćenje vojnog aviona za posetu američkim vojnicima u Avganistanu. Umesto toga, poručio joj je da bi trebalo da ostane u Vašingtonu i da radi na okončanju blokade rada vlade.

„Žao mi je što vas obaveštavam da je vaše putovanje u Brisel, Egipat i Avganistan odloženo“, stoji u pismu Trampa. „Imajući u vidu da 800.000 američkih radnika ne prima platu, siguran sam da biste se složili da je odlaganje ovog događaja za potpuno prikladno.“ Kako je dodao, „bilo bi bolje da ste u Vašingtonu pregovarali sa mnom i pridružili se pokretu jake granične bezbednosti. Ako želite da putujete u komercijalne svrhe, to je vaše pravo“.

Čini se da je Trampa naljutilo to što je Pelosi nešto ranije predložila predsedniku da odloži svoj govor o stanju nacije 29. januara ili podnese pisanu izjavu o stanju u državi, navodeći kao razlog bezbednosnu zabrinutost koja proizlazi iz delimične blokade rada federalne vlade.

Nekoliko sati kasnije pošto je Pelosi rekla da je predsednik nem na njene pozive, sekretarka za štampu Bele kuće Sara Sanders objavila je Trampovo pismo predsednici Predstavničkog doma u kojem se navodi da se njena inostrana putovanja odlažu.

Pelosi je trebalo da otputuje u četvrtak sa kongresnom delegacijom u kojoj su bili obaveštajni šef Predstavničkog doma Adam Šif i Eliot Engel, predsednik Komiteta za inostrane poslove. Šif je oštro kritikovao predsednika jer je otkrio javnosti planove o njihovim putovanjima. „Mislim da je odluka predsednika da otkrije planirano putovanje Pelosi u ratnu zonu apsolutno neodgovorna u svakom pogledu.“

Putovanja članova Kongresa u inostranstvo, koja se vode kao Codel, obično se ne objavljuju javno, iz bezbednosnih razloga, sve dok članovi Kongresa ne stignu do konačne destinacije. Uobičajeno je da se obezbedi vojni transport za delegacije Kongresa i predsednika Predstavničkog doma, koji je drugi u redu iza predsednika.

Dru Hamil, portparolka Pelosi, kazala je da je putovanje u Avganistan zahtevalo zaustavljanje u Briselu kako bi se pilot odmorio napominjući da je delegacija planirala da se sastane sa liderima NATO, američkim vojnim liderima i ključnim saveznicima“.

Pojedini stručnjaci uvereni su da Trampov potez da javno obelodani putovanje delegacije u Avganistan izlaže ljude bezbednosnom riziku. „Predsednik je sada potencijalno ugrozio predsednicu Predstavničkog doma i svakoga ko bi putovao sa njom jer je objavio da ona planira da putuje u specifičnu raznu zonu u bliskoj budućnosti“, smatra Rajan Gudmen, bivši specijalni savetnik u Pentagonu.

Bela kuća navodi da su sva takozvana putovanja Codel otkazana zbog blokade vlade. U saopštenju kancelarije Pelosi navodi se da je Tramp uprkos blokadi vlade putovao u Irak.

Trampova odluka iznenadila je ne samo kongresnu delegaciju, već i neke predsednikove saveznike. „Jedan maliciozan odgovor ne zaslužuje drugi“, kaže senator Lindzi Grejem, inače glavni saveznik Trampa u proteklim mesecima. „Pretnja Pelosi da se otkaže obraćanje naciji je veoma neodgovoran i politički potez. Trampova odluka da otkaže vojnu posetu Pelosi našim trupama u Avganistanu i našim saveznicima u Egiptu i NATO je takođe neodgovorna.“

Tramp je prethodno, navodeći zabrinutost u vezi sa blokadom vlade, otkazao prisustvo Ekonomskom forumu u Davosu naredne nedelje.

Povezani tekstovi