Predstavnički dom Kongresa SAD glasao za vraćanje prava na abortus: Konačnu odluku doneće Senat 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Predstavnički dom Sjedinjenih Država glasao je za vraćanje prava na abortus širom zemlje.

Glasanje je prvi zakonodavni odgovor demokrata na odluku Vrhovnog suda da poništi slučaj Roe protiv Vejda iz 1973. koji je garantovao ustavno pravo na abortus u SAD.

Predlog zakona ima male šanse da postane zakon, jer mu nedostaje neophodna podrška 50-50 u Senatu. Ipak, glasanje označava početak nove ere u debati dok se poslanici, guverneri i zakonodavna tela bore sa uticajem odluke suda.

Predstavnički dom usvojio je i drugi zakon kojim se zabranjuje kažnjavanje žene koja odluči da otputuje u drugu državu u kojoj nije zabranjen abortus.

Pre samo tri nedelje, Vrhovni sud je uništio osnovna prava poništivši Roe protiv Vejda“, rekla je predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi uoči glasanja, okupljajući se sa drugim demokratama na stepenicama Kapitola u Vašingtonu. „Nečuveno je da 50 godina kasnije žene moraju ponovo da se bore za svoja najosnovnija prava protiv ekstremističkog suda.
Republikanci su se oštro izjasnili protiv ova dva zakona, hvaleći odluku Vrhovnog suda i upozoravajući da će zakon ići dalje u legalizaciji abortusa.

Pozivajući svoje kolege da glasaju protiv, republikanska predstavnica iz Vašingtona Keti Mekmoris Rodžers nazvala je abortus „najvećim problemom ljudskih prava naše generacije“.

Ona je rekla da demokratski zakon „nema nikakve veze sa zaštitom zdravlja žena. Ima sve veze sa nametanjem ekstremne agende američkom narodu.“

Poništivši Roe protiv Vejda, sud je dozvolio državama da uvedu stroga ograničenja abortusa, uključujući mnoga koja su ranije smatrana neustavnim. Očekuje se da će odluka dovesti do zakonskih zabrana abortusa u oko polovine država.

Predlog demokrata bi takođe sprečio države da zahtevaju od lekara da dele „medicinski netačne“ informacije ili zahtevaju dodatne testove ili odlaganja, često sa ciljem da se pacijent odvrati od abortusa, piše RSE.

Predlog zakona koji bi zabranio kazne za putovanje iz jedne države u drugu precizirao bi da lekari ne mogu biti kažnjeni za pružanje reproduktivne nege van svoje matične države.

Demokratski poslanik Lizi Flečer iz Teksasa, jedan od autora zakona, rekla je da pretnje putovanjima „ne odražavaju osnovna prava zagarantovana Ustavom“.

Demokrate su istakle slučaj 10-godišnje devojčice koja je morala da pređe državnu granicu u Indijanu da bi abortirala nakon što je bila silovana, nazvavši to primerom kako odluka Vrhovnog suda već ima ozbiljne posledice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari