Premijer Češke: Babiš pokušava da zataška svoje krivične postupke u Češkoj i Francuskoj 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Predsednik češke vlade Petr Fijala ocenio je da opozicioni lider i bivši premijer Andrej Babiš pokušava da zataška svoje krivične postupke u Češkoj i Francuskoj, zahtevom za smenu ministra policije Vita Rakušana, objavio je danas češki portal Blesk.ch.

Fijala je odbio da smeni ministra i izjavio da smena vlade zavisi od odnosa snaga u parlamentu, „koji je jasan posle prošlogodišnjih izbora“.

„Više imam utisak da Andrej Babiš treba da zataška svoje krivične slučajeve ovde i u Francuskoj“, dodao je Fijala.

Kako navodi Blesk, pozivajući se na francuski dnevnik Mond, „francuski sud za istragu teških zločina od ferbuara istražuje uslove kupovine vile u Mužisu, na jugu Francuske“.

Francuski finansijski tužilac otvorio je preliminarnu istragu Babiša sumnjičeći ga za pranje novca i utaju poreza pri kupovini nekretnina, objavio je u petak Mond.

Istraga je vezana za informacije proistekle iz takozvanih Pandora papira, zajedničkog istraživanja ofšor industrije od strane Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ). Babiš je zbog pojavljivanja njegovog imena u tim spisima oktobra 2021. godine izgubio i izbore i poziciju.

Postupak je pokrenut februara 2022. godine i poveren Centralnoj kancelariji za borbu protiv korupcije i finansijskih i fiskalnih prekršaja (OCLCIFF).

Fokus je na načinu na koji je Babiš stekao nekretninu u Mužisu, na jugoistoku Francuske, posredstvom niza ofšor kompanija i transakcija započetih 2009. godine.

Prema francuskim istražiteljima, Babiš je prebacio 15 miliona evra 2009. godine između različitih kompanija na britanskim Devičanskim ostrvima, u Sjedinjenim Američkim Državama i Monaku.

Taj novac je kompanija sa sedištem u Monaku na kraju iskoristila za kupovinu 16 luksuznih nekretnina u Francuskoj, uključujući Šato Bigo (Chateau Bigaud) na francuskoj rivijeri.

Istražitelji će morati da otkriju zašto je Babiš vlasnik američke kompanije koja je pozajmila, kao i kompanije sa Devičanskih ostrva koja je dala zajama od 15 miliona evra. Korišćenje ofšor kompanija u poreskim rajevima i tajnog zajma moglo bi da predstavlja pranje novca kako bi se sakrilo njegovo poreklo.

Istraga će biti komplikovana, ukazuje Mond, jer zbog protoka vremena može doći do zastarelosti slučaja.

Takođe, ova vrsta predmeta, povezana sa velikim slučajevima utaje poreza, kao što su Panamski papiri ili Rajski papiri, ima tendenciju da se odugovlači zbog istraga koje francuski pravosudni sistem mora da sprovodi u inostranstvu, na teritorijama koje su, kako je ocenjeno, ponekad veoma nekooperativne.

Babiš nije želeo da odgovara na pitanja, a portparol Babišove grupe Agrofert Ali Karel Hanzelka mejlom je poručio kako su „sve transakcije obavljene na savršeno legalan način i da smo platili sve potrebne poreze“.

Babiš, peti najbogatiji čovek u Češkoj, optužen je da je imao koristi od dva miliona evra iz evropskih fondova koji su teoretski rezervisani za mala i srednja preduzeća. Milijarder bi trebalo da se u Češkoj pojavi pred sudom 12. septembra, zbog ovog slučaja, poznatog kao „Gnezdo rode”, nazvanog po luksuznom hotelskom kompleksu koji je koristio briselske subvencije, navodi Mond.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari