Premijer Italije Dragi dobio podršku senata za nastavak podrške Ukrajini 1Mario Dragi, arhiva Foto: EPA-EFE/ RONALD WITTEK

Premijer Italije Mario Dragi dobio je danas podršku u senatu za nastavak pružanja podrške Ukrajini.

Dragi je izneo svoj plan za politiku prema Ukrajini i obavestio senatore o svojoj nedavnoj poseti Kijevu zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

On je zahvalio senatorima na „jedinstvenoj“ podršci. Dragi nije pružio nove informacije o oružju koje je Italija poslala Ukrajini.

Bivši premijer i lider „Pokreta pet zvezda“ Đuzepe Konte ranije je tražio da Italija prestane da šalje oružje Ukrajini, a Pokret u celini je tražio da parlament više učestvuje u odlučivanju o politici vlade prema Ukrajini.

Kritike „Pokreta pet zvezda“ stvorile su tenzije u Dragijevoj širokoj koaliciji, kojoj Pokret pripada, ali stabilnost vlade nije dovedena u pitanje.

Rasprava o Ukrajini samo je naglasila podele u Pokretu, čiji je najistaknutiji član u vladi, ministar spoljnih poslova Luiđi Dimajo, otvoreno kritikovao svoju partiju zbog stava o ratu u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.