Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ostavku je podneo zbog odluke Vrhovnog suda da poništi referendum o izgradnji drugog železničkog koridora od Kopra do Divače.

Danas se prelila kap, projekt pruge doživeo je novi udarac. U takvim događajima ne želim da učestvujem, rekao je Cerar, prenosi Delo.

Cerar je naveo da će premijersku funkciju nastaviti da obavlja dok ne bude izabran novi predsednik vlade, prenosi agencija Morel.

Nakon toga, Cerar se na svom Tviter nalogu obratio i građanima Slovenije.

Vraćam moć u vaše ruke i podnosim ostavku. To sam odlučio jer mora da se zna šta je ispravno, a šta ne. Prihvatam odgovornost i radim ono što bi uradio svaki političar vredan poverenja, rekao je Cerar.

Vrhovni sud poništio je danas referendum na kojem su birači prošle godine tesnom većinom potvrdili zakon o gradnji nove pruge od Kopra do Divače.

Vrhovni sud je naveo da je odluka Cerarove vlade da referendumsku kampanju, u kojoj je iznosila samo pozitivne posledice zakona o gradnji te pruge, finansira sa 130.000 evra budžetskih sredstava bila nedopustiva, jer je tako u nepovoljan položaj dovela protivnike zakona da u kampanji iznesu svoje argumente.

Zbog toga je rezultat referenduma poništen, pa će se on ponoviti.