Princ ubio najvećeg medveda u Rumuniji 1Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Grupe za zaštitu životne sredine optužile su princa iz Lihtenštajna da je ubio najvećeg medveda u Rumuniji, pošto se oglušio o zabranu trofejnog lova velikih mesoždera.

U saopštenju rumunske i austrijske nevladine organizacije „Ejdžent grin“ i „VGT“navodi se da je princ Emenuel fon und cu Lihtenštajn ubio medveda po imenu Artur u martu u zaštićenom području Karpata.

Nevladine organizacije su saopštile da je princ koji živi u Rigersburgu u Austriji dobio specijalno odobrenje rumunskog ministarstva za zaštitu životne sredine da ustreli ženku medveda koja je pravila štetu na farmama u Ojduli.

„Međutim, princ zapravo nije ubio problematičnog medveda, već mužjaka koji je živeo duboko u šumi i nikada se nije približio pomenutim lokacijama“, tvrde NVO. „Šumar iz ‘Ejdžent grina’ je u tom području godinama posmatrao medveda po imenu Artur koji je bio poznat kao divlji primerak, nenaviknut na prisustvo čoveka i njegovu hranu.“

AP je izvestio da je imao uvid u zvanična dokumenta o lovu koja potvrđuju da je princ Emanuel u martu dobio četvorodnevnu dozvolu za lov u okrugu Kovasna i da je 13. marta „pokosio“ sedamnaestogodišnjeg mrkog medveda za kojeg je navodno platio 7.000 evra.

Gabrijel Pon, predsednik „Ejdžent grina“, rekao je da je Artur star 17 godina i da je bio najveći medved na posmatranju u Rumuniji i verovatno najveći u Evropskoj uniji.

„Pitam se kako je princ mogao da pomeša ženku medveda koja dolazi u selo s najvećim mužjakom koji je duboko u šumi“, rekao je Pon i dodao da smatra da je „jasno da princ nije došao da reši problem meštana, već da ubije medveda i odnese kući najveći trofej da bi ga okačio na zid… ubili su pogrešnog medveda.“

Mrki medvedi su zaštićena vrsta međunarodnim i rumunskim zakonima, a trofejni lov je u Rumuniji zakonom zabranjen od 2016. Međutim, različite garniture rumunskih vlasti su pravile izuzetke, te je ministar za zaštitu životne sredine izdavao dozvole u slučajevima da su medvedi pravili ozbiljnu štetu ili su predstavljali opasnost po ljude.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Princ ubio najvećeg medveda u Rumuniji”

  1. Пронађите бар слику мрког европског медведа за илустрацију, а не белог поларног…

  2. Strasno sta sve drzava radi za novac. Ako je ovo tacno taj princ bi trebalo da bude uhapsen i osudjen po zakonu koji vazi u Rumuniji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.