Foto: EPA-EFE/ DANIEL_IRUNGU

Evrospke sile pozvale su SAD da ne napuštaju sporazum sa Iranom iz 2015. kojim je ograničen Iranski nuklearni program, saopštavajući da taj sporazum čini svet sigirnijim.

Posle susreta sa svojim kolegama iz Irana,Francuske, Nemačke i Evropske unije ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson insistirao je na dogovoru o sprečavanju Irana dođe do nuklearnog oružja. On je takođe izazvao Vašington da se ponudi bolju ideju. Američki predsednik Donald Tramp hoće da izmeni ili napusti taj sporazum.

U oktobru je odbio da za Kongres potvrdi da je Iran poštovao sporazum optužujući ga da „ne živi u duhu“ sporazuma.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa iranskim ministrom inostranih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom u četvrtak, predstavnici EU, Velike Britanije, Francuske i Nemačke ponovili su svoju podršku nuklearnom sporazumu koje su pomogle u pregovorima.

„Dogovor funkcioniše, ostvaruje svoj glavni cilj, što znači da se iranski nuklearni program drži i pod bliskim nadzorom“, rekla je šefica spoljne politike Sjedinjenih Država Federica Mogerini.

„Jedinstvenost međunarodne zajednice je od suštinskog značaja za očuvanje dogovora koji se ostvaruje, to je učiniti svet sigurnijim i sprečava potencijalnu trku u nuklearnom naoružanju u regionu. Mi očekujemo od svih strana da nastave da u potpunosti sprovode ovaj sporazum“.

„Mislim da niko nije proizveo bolju alternativu od JCPOA kao način da spreči Irance da nastave sa kupovinom vojnih nuklearnih kapaciteta“, rekao je ona. „Onima koji se protive JCPOA , ona je poručila da trenutno ponude bolje rešenjae, jer ga do sada nismo videli“.

Iranski ministar spoljnih poslova izjavio je u četvrtak da je, ako se SAD povuku iz sporazuma, već pripremljen „odgovarajući težak odgovor“, piše BBC.