Prodaja brašna u Italiji skočila za 80 odsto 1Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Prodaja brašna zabeležila je bum od 80 odsto u Italiji od početka mera karantina, koji podstiču stanovništvo da više kuva kod kuće, saopštio je danas glavni poljoprivredni sindikat u zemlji. 

„Sa 80 odsto više kupovine brašna prisustvujemo ogromnom skoku pravljenja hleba, testa i kolača kod kuće u italijanskim porodicama… prisiljenih da ostanu kod kuće zbog ograničenja kretanja“, naveo je sindikat Koldireti (Coldiretti) u saopštenju.

Među drugim proizvodima čija kupovina je porasla u poslednje dve nedelje u Italiji je takođe šećer, porast od 28 odsto, i mleko porast od 20 odsto.

Primorani da provedu više vremena kod kuće i ograniče izlaske za kupovinu namirnica Italijani su se bacili na pravljenje slatkiša, hleba i paste u kućnoj izradi. To se događa gotovo u jednoj od tri porodice (32 odsto) prema istrazi Instituta Ikse (Ixe) urađenoj za Koldireti.

Vraćanje tradiciji motivisano je potrebom smanjenja dnevnih izlazaka na minimum da bi se izbegao rizik od zaraze, posebno u redovima u pekarama, bakalnicama i samoposlugama.

Kuhinja se takođe vraća u centar svakodnevnog života od doručka i učestvovanje cele porodice u sastavljanju menija za ceo dan, naveo jesindikat pozdravljajući zdraviji način života.

Sindikat je pozvao kuvare amatere da im pošalju video snimke recepata da ih objave preko društvenih mreža. Pored toga pozvao je profesionalne kuvare iz cele Italije da prirede časove kuvanja onlajn na sajtu www.campagnamica.it. gde će davati cake i tajne za uspešno pravljenje testa i kolača.

Ovaj sajt omogućuje da ostanete ispred šporeta i kuhinjskog stola a istovremeno putijete širom italije preko njenih glavnih recepata: ravioli iz Pijemonta, severozapad, mali njoki iz Lombardije, sever, tart sa suvim grožđem iz Kalabrije (jug), kelj sa kobasicama iz Markea, istočni centralni deo, salata od taljatela iz Treviza, severoistok, naveo je sindikat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari