Protesti ispred zgrade Vlade Crne Gore zbog najavljenog usvajanja propisa o državljanstvu 1Podgorica Foto: Wikipedia

Nekoliko stotina građana, koji su se danas okupili ispred zgrade Vlade u Podgorici u znak protesta zbog najavljenog usvajanja propisa kojima će se lakše sticati crnogorsko državljanstvo, ali i oduzeti prebivalište delu crnogorskih iseljenika, pokušali su da probiju zaštitnu ogradu i izviždali su članove Vlade koji su došli na sednicu.

Skandirali su „Nije ovo srpsko leglo, već je ovo Montenegro“, „Nikad neće Crna Gora bit’ obala srpskog mora“, „Kosovo je pored Srbije“ i „Izdaja, izdaja“.

Okupljeni su pokušali da sruše zaštitnu ogradu postavljenu ispred zgrade Vlade.

Vređali su policajce, vikali im da su „banda izdajnička“, „izdaja“ i gađali ih jajima.

Prilazi zgradi Vlade su blokirani i postavljena je metalna ograda.

Putni ulazi u Podgoricu iz Nikšića i Cetinja su blokirani i policija propušta samo one koji imaju potvrdu u skladu sa epidemiološkim merama koje predviđaju zabranu međugradskog saobraćaja.

Mediji prenose da su građani koji su se iz Nikšića uputili ka Podgorici blokirali magistralni put Nikšić – Podgorica, jer im policija nije dozvolila da napuste grad.

Pojedini mediji prenose i da je vozilo koje koristi Vlada Crne Gore oborilo dve osobe, ali agencija Beta nije mogla da dobije potvrdu te informacije.

Skup organizuje Patriotsko komitski savez.

Vlada Crne Gore bi danas trebalo da usvoji izmenu Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva kojom će se kao jedan od uslova računati osim trajnog boravka i privremeni, što do sada nije bio slučaj. Pojedini mediji prenose da je Vlada, međutim, odustala od usvajanja izmene Odluke, ali nema zvanične potvrde te informacije.

Izmenama Odluke će se omogućiti da se brže dodje do crnogorskog državljanstva jer se do sada na osnovu Odluke, privremeni boravak koji je trajao pet godina i bio uslov za dobijanje stalnog boravka, nije računao u vreme potrebno za sticanje državljastva.

Zakonom je propisano da lice može steći crnogorsko državljanstvo prijemom ako, izmedju ostalog, u Crnoj Gori zakonito i neprekidno boravi deset godina pre podnošenja zahteva za prijem, dok je Odlukom o kriterijumima za utvrdjivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom propisano da se pod zakonitim boravkom podrazumeva stalni boravak.

Na današnjoj sednici Vlade bi trebalo da budu usvojene i Izmene i dopune zakona o registrima prebivališta i boravišta koje predvidjaju obaveznu odjavu prebivališta za svakog crnogorskog državljanina koji se iseljava u drugu državu, sa namerom da u njoj stalno živi, kao i odjava prebivališta po službenoj dužnosti, za crnogorske državljane, za koje se terenskom proverom utvrdi da ne žive na prijavljenoj adresi.

Ta dva propisa su naišla na oštre proteste opozicije koja optužuje Vladu da želi da omogući sticanje državljanstva za nekoliko desetina hiljada građana poreklom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rusije, koji žive u Crnoj Gori, kao i da se želi promeniti birački spisak.

Predsedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) poručilo je da će svim sredstvima braniti državu od „evidentnog agresivnog pokušaja posrbljavanja“.

Na sednici te stranke je konstatovana, kako je navedeno, nedvosmislena namera nove parlamentarne većine da na ovaj način sprovede izborni inžinjering, kako bi se obezbedila nelegitimna većina na narednim izborima i na silu menjala demografska slika Crne Gore, što sve vodi u dodatnu destabilizaciju države.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su, medjutim, takve ocene negirane uz obrazloženje da će novi pripisi nekima olakšati sticanje državljanstva, ali da se ne radi o desetinama hiljada gradjana kako tvrdi opozicija.

Napadnuto vozilo u kojem se nalazila Krivokapićeva ćerka

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da u službenom vozilu koje je ranije danas, kako kaže, napadnuto na putu Nikšić – Podgorica, nalazila njegova ćerka koja je štićena ličnost.

On je na tviteru poručio da kao „otac nikad neće zaboraviti njene suze i strah i poručio da neće dozvoliti divljaštvo i bezakonje.“

„Danas je napadnuto službeno vozilo u kojem se nalazila moja ćerka, inače štićena ličnost. Kao otac, neću vam zaboraviti njene suze i strah. Kao premijer, neću vam dozvoliti divljaštvo i bezakonje! U zemlji će vladati red i zakon na koje niste navikli. Uskoro ćete to da vidite“, napisao je Krivokapić.

Kako prenose Vijesti, na putu Podgorica – Nikšić dogodio se incident u kom je lakše povređeno dvoje građana. Okupljeni su se u pokušaju da spreče prolazak vozila, popeli na haubu, a kada je službeno vozilo krenilo, odbacilo ih je sa automobila na trotoar. Iz Uprave policije je saopšteno da je nikšićka policija „dokumentovala događaj o kojem će biti obavešten tužilac“.

„Policija će preduzeti dalje mere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja. Policija građanima koji su se uputli ka Podgorici, ne dozvoljava prolaz, bez valjanih papira“, saopšteno je iz Uprave policije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.