Protivkandidat novog predsednika Kenije najavio da će osporiti rezultate izbora 1Kenija, izbori Raila Odinga Foto: AP Photo/Ben Curtis

Kenijski opozicionar Raila Odinga izjavio je danas u Najrobiju da će osporiti zvanične rezultate predsedničkih izbora u Keniji svim „legalnim opcijama“.

Izborna komisija Kenije proglasila je juče Vilijama Ruta za novog predsednika zemlje. Prema njihovim podacima Ruto je osvojio 50,5 odsto glasova.

Tokom proglašenja došlo je do pojačanih tenzija jer je deo komisije napustio sednicu zbog, kako su naveli, postojanja nepravilnosti. Odingine pristalice sukobile su se sa drugim delom komisije.

To će produžiti izborni proces na još nekoliko nedelja, a postoji opcija da Vrhovni sud naloži održavanje novih izbora.

Predsednički izbori u Keniji održani su prošlog utorka i bili su najmirniji do sada, a rezultat je bio tesan te je do poslednjeg momenta bilo neizvesno da li će se u toj zemlji po prvi put u istoriji održati drugi krug izbora.

Razlog tome, kako piše AP, bila su ekonomska pitanja koja su prevladala pitanje etničkih tenzija koje su obeležavale sve ranije izbore kada je bilo i nasilja.

Ruto je do sada bio zamenik odlazećeg predsednika Uhure Kenijate, sina prvog predsednika Kenije, koji je ipak podržao dugogodišnjeg rivala Odingu.

Odingi (77) je ovo peta kandidatura za poziciju šefa države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.