Protivnik vlasti u Senegalu pozvao na još veće skupove 1Foto: Beta-AFP/Leo Correa

Glavni protivnik vlasti u Senegalu Usman Sonko (Ousmane), čije je hapšenje izazvalo najgore nemire u poslednjih deset godina, zatražio je danas od Senegalaca da se i dalje mobilišu ali je dodao da „revolucija“ treba da teče mirno.

„Revolucija je već počela, ništa i niko neće moći da je zaustavi“, rekao je Sonko novinarima i dodao da mobilizacija ljudi treba da još veća, „ali pre svega mirna“.

Sonko se obratio novinarima nekoliko sati pošto je pušten na uslovnu slobodu u sklopu optužbe za silovanje.

Senegalska policija i danas je upotrebila suzavac protiv pristalica Sonka, koji su se okupili u centru Dakara.

Protesti i neredi u Dakaru počeli su prošle srede hapšenjem glavnog protivnika vlasti. Protesti su obično završavani sukobom demonstranata i policije, kao i pljačkanjem prodavnica. U tim neredima je poginulo pet ljudi.

Sonko je zvanično bio uhapšen zbog ugrožavanja reda i mira, jer je zajedno sa pratnjom išao na sud u koji je pozvan zbog optužbe jedne marserke da ju je silovao.

Protivnik vlasti smatra da je protiv njega organizovana zavera i namera vlasti da ga ukloni zbog predstojećih predsedničkih izbora. Sonko je bio kandidat na prethodnim predsedničkim izborima na kojima je pobedio Maki Sal (Macky). Predsednik Senegala negira optužbe opozicionara.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.