Protokoli za prijem Finske i Švedske u NATO od sutra pred poslanicima u Sobranju S. Makedonije 1Foto: Pixabay/Wilfried Pohnke

Protokoli za pristupanje Finske i Švedske NATO-u ulaze sutra u parlamentarnu proceduru u Sobranju Severne Makedonije i očekuje se da budu ratifikovani ove sedmice.

Za sutra je zakazana sednica matične skupštinske komisije za spoljnu poltiku, a plenarna sednica na kojoj će se glasati za protokole za ulazak Finske i Švedske u NATO zakazana je za sredu, 27. jula u podne.

Vlada Severne Makedonije, 30. članice NATO, uputila je 17. jula u parlementarnu proceduru posebne Nacrte zakona za ratifikaciju protokola za pristupanje Kraljevine Švedske i Republike Finske u Severnoatlantski dogovor, radi stvaranja formalno-pravnih preduslova da te dve zemlje uđu u navejveći vojno-poltički savez na svetu.

Premijer Dimitar Kovačevski i članovi njegove vlade, kako je tada saopšteno, otvoreno su podržali inicijativu Švedske i Finske za članstvo u NATO i još u maju je vlada u Skoplju dala saglasnost za prijem  Finske i  Švedske.

Protokoli u vezi sa pristupanjem Švedske i Finske potpisali su 5. jula u Briselu ovlašćeni predstavnici država članica NATO.

„Republika Severna Makedonija dala je punu podršku politici otvorenih vrata NATO, podržavajući dalje širenje, kao i članstvo Kraljevine Švedske i Republike Finske u Severnoatlantskoj alijansi, ocenivši to kao važan korak i doprinos jačanju bezbednosti i stabilnosti u Evropi nakon neopravdanog vojnog napada Ruske Federacije na Ukrajinu“, ističe vlada u Skoplju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.