Prva grupa turista odletela iz Sanije 1Avion, ilustracija Foto: EPA-EFE/ VALDA KALNINA (Ilustracija)

Avion sa 125 turista koji su ostali zaglavljeni u primorskom letovalištu u Saniji,  u južnoj kineskoj provinciji Hajnan odleteo je u utorak popodne za Sian na severozapadu Kine.ž

Kako prenosi Sinhua, ti turisti su ostali zaglavljeni zbog novih klastera kovida-19 i to je prva grupa koja se vraća kući.

Vlasti u Saniji ubrzano rade kako bi zadovoljile potrebe preko 80.000 turista koji su ostali zaglavljeni u tom letovalištu.

Štab za prevenciju i kontrolu kovida-19 u Hajnanu izdao je u utorak obaveštenje u kojem se razrađuju uslovi za povratak turista koji su zaglavljeni u toj pokrajini. Kako se navodi u obaveštenju, lokalne vlasti u Saniji će bezbedno i planski prebacivati turiste u grupama kako bi se izbeglo dalje prenošenje infekcije, nakon procene zaraze i rizika od prenošenja.

Od 1. avgusta do 9. avgusta u podne, Hainan je zabeležio 1.899 novih infekcija kovida-19.

Epidemiološka istraživanja i analize sekvenciranja gena pokazuju da je trenutnu epidemiju izazvala podvarijanta Omikrona BA.5, rekao je Đin Juming, glavni stručnjak Hajnanskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Podvarijanta Omikrona BA.5 postaje dominantna vrsta kovida-19 širom sveta i izaziva klaster infekcije u Kini, saopštili su prošlog meseca kineski zdravstveni zvaničnici, dodaje Sinhua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.