Putin na Samitu G20: Budžet Rusije će biti u suficitu 1Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ/SPUTNIK/KREMLIN

Rusija je normalizovala svoju ekonomsku politiku, tako da će njen budžet biti u suficitu, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u video obraćanju na plenarnoj sednici samita G20 u Rimu.

Kako prenosi Sputnjik, on je naveo da je u Rusiji 2020. godine deficit budžeta porastao na četiri odsto zbog ogromnih mera podrške stanovništvu, malom i srednjem biznisu i zdravstvenom sistemu, ali što je omogućilo da se oporavi tržište rada.

„A ove godine smo normalizovali svoju makroekonomsku politiku tako da će budžet biti u suficitu. Ne samo da smo to postigli, nego smo i pooštrili monetarnu politiku“, rekao je ruski lider.

Istovremeno je naglasio da je situacija u zemljama G20 nešto drugačija.

„Ako je u periodu od 2017. do 2019. godine deficit budžeta u proseku iznosio 3,8 odsto BDP, u 2020. godini usled pandemije povećao se na 11,2 odsto, a ove godine, iako se smanjio i dalje ostaje na prilično visokom nivou – 8,7 odsto. Želeo bih da istaknem da 40 odsto budžetskog deficita svih zemalja G20 za 2020-2021. godinu otpada na SAD“, skrenuo je pažnju Putin, istakavši da globalna ekonomija zavisi od položaja američke ekonomije.

Ruski predsednik je upozorio da povećanje budžetskih deficita u različitim zemljama sveta preti visokom inflacijom na globalnom nivou.

„Prekomerno stimulisanje dovelo je do opšte nestabilnosti, porasta cena finansijskih sredstava i robe na pojedinim tržištima – energije, hrane i tako dalje. Osnovni uzrok tih pojava je ozbiljni budžetski deficit u razvijenim ekonomijama. To je glavni uzrok. To stvara rizik od visoke globalne inflacije u srednjoročnoj perspektivi usled čega ne samo da se povećavaju rizici od smanjenja poslovne aktivnosti, nego se učvršćuje i produbljuje nejednakost“, konstatovao je Putin.

Tokom obraćanja na samitu G20 ruski predsednik je govorio i o stanju u sferi zdravstva, globalnoj pandemiji kovid-19 i vakcinama.

Prvenstveno je predložio da se ministarstvima zdravlja zemalja G20 naloži da u najkraćem roku razrade pitanje o uzajamnom priznavanju nacionalnih sertifikata o vakcinaciji protiv virusa korona.

Putin je dodao da je i dalje važno da Svetska zdravstvena organizacija ubrza proces prekvalifikacije novih vakcina i preparata, odnosno procene njihovog kvaliteta bezbednosti i efikasnosti.

Ruski lider je podsetio da uprkos odluci G20 pristup vakcinama i drugim važnim resursima i dalje ne mogu da dobiju sve zemlje kojima je to potrebno.

„Ja mislim da se to događa, između ostalog, zbog nelojalne konkurencije, protekcionizma, nespremnosti niza zemalja, uključujući i zemlje G20, da međusobno priznaju vakcine i sertifikate o vakcinaciji“, ocenio je Putin.

Na samotu G20, 30. i 31. oktobra u Rimu, zbog epidemiološke situacije ruski predsednik učestvuje onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.