Putin okupljenima na Crvenom trgu: Ovo je "istorijski dan, dan istine i pravde" 1EPA-EFE/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Ruski predsednik Vladimir Putin se obratio okupljenima na Crvenom trgu u Moskvi nakon što je potpisao „sporazume o aneksiji“, kojima je formalizovano nelegalno pripajanje četiri okupirana regiona Ukrajine Rusiji.

„Danas je „istorijski dan“, rekao je Putin, „Dan istine i pravde.“

Na Crvenom trgu je organizovan koncert u okviru svečanosti koje je Kremlj upriličio povodom Putinovom zvaničnog proglašenja aneksije ukrajinskih teritorija.

Kako su prenela gencije, mnogi na Trgu nose ruske zastave, a pojedini su se pojavili s nacionalnim bojama na licu. Na nekim od ruskih zastava se mogao videti i proratni simbol „Z“.

Putin je u obraćanju okupljenima obećao da će „učiniti sve“ da „podigne nivo bezbednosti“ u Hersonu, Zaporožju, Lugansku i Donjecku, odnosno anektiranim ukrajinskim regionima.

„Dragi prijatelji, učinićemo sve da podržimo svoju braću i sestre u Zaporožju i Hersonu, Donjecku i Lugansku. Učinićemo sve da podignemo nivo bezbednosti na ovim teritorijama za ove ljude. Učinićemo sve da obnovimo ekonomiju i obnovimo infratsrukturu, izgradimo škole, nove institucije, bolnice“, rekao je ruski predsednik, preneo je Gardijan. 

Govor je završio rečima:“Postali smo jači jer smo zajedno. Imamo istinu, a istina znači moć, znači pobedu, a pobeda će biti naša.“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.