Foto: EPA-EFE/PAVEL GOLOVKIN / POOL

Putin je u svom video-obraćanju govorio o uzrocima i detaljima izmene zakona o penzijama. Predsednik Rusije je izjavio da je glavni zadatak promena obezbeđivanje pouzdanosti i stabilnosti penzionog sistema za naredne godine.

Šef ruske države predložio je niz mera koje će omogućiti da se donete odluke maksimalno ublaže. U Rusiji se odavno razmatralo pitanje podizanja starosne granice za penzionisanje i ovog leta Vlada je predstavila, a Državna duma odobrila nacrt zakona o podizanju starosne granice za penziju na 65 i 63 godine za muškarce i žene respektivno. Prema ovom dokumentu, promene će početi 2019. godine i vršiće se u fazama.

Rasprava o podizanju starosne granice nije počela odjednom. O tome se govorilo odavno, ali se rešenja nisu donosila, rekao je Putin. Ranije, tokom dvehiljaditih, nije bilo vreme za promene u ovom sektoru, objasnio je Putin. Tada ekonomija zemlje nije bila jaka, sa vrlo skromnim pokazateljima bruto domaćeg proizvoda i krajnje niskim platama. Tada je bio visok nivo nezaposlenosti i inflacije. Skoro četvrtina stanovništva zemlje se nalazila ispod granice siromaštva. Očekivani životni vek jedva je prevazilazio 65 godina.

„Uz visok nivo nezaposlenosti, ne bi bilo posla i ne bi se moglo ići u penziju. A svako moguće povećanje penzije jednostavno bi ‘pojela’ visoka inflacija i na kraju bi se broj siromašnih povećao. Čim smo uspeli da formiramo neophodne finansijske resurse, usmerili smo ih na socijalni razvoj i očuvanje našeg naroda“, istakao je Putin. „Poslednjih godina smo kompenzovali neuspehe u privredi, a očekivani životni vek građana je porastao“, primetio je on.

„Imamo mnogo toga da uradimo … ali nesporna činjenica je da je stopa rasta životnog veka Rusa jedna od najviših na svetu“, naglasio je predsednik Rusije. Doći će vreme kada država više neće imati sredstava za indeksiranje penzija, upozorio je Putin. Vlada je razmatrala sve alternativne scenarije za rešavanje problema, međutim… „svi oni su u najboljem slučaju ‘krpili rupe’… Ne možemo da stavimo penzijski sistem u zavisnost od nafte i drugih međunarodnih tržišta“, objasnio je Putin.