Putin potpisao uredbu: Doseljenicima iz Ukrajine penzije, naknade i druge finansijske beneficije 1FoTo EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ /

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u subotu ukaz o uvođenju finansijskih beneficija za ljude koji napuštaju ukrajinsku teritoriju da bi došli u Rusiju, uključujući penzionere, trudnice i osobe sa invaliditetom.

Uredbom, objavljenom na sajtu vlade, utvrđena je mesečna isplata penzije u iznosu od 10.000 rubalja za ljude koji su bili prisiljeni da napuste teritoriju Ukrajine nakon 18. februara, Jutarnji.hr.

Pravo na istu mesečnu naknadu imaće i osobe sa invaliditetom, a na jednokratnu pomoć imaju trudnice.

U dekretu se navodi da će građani Ukrajine i samoproglašenih narodnih republika Donjeck i Lugansk, dva otcepljena entiteta u istočnoj Ukrajini uz podršku Rusije, dobiti odštetu.

Moskva ih je u februaru priznala kao nezavisne regione, potez koji su osudili Ukrajina i Zapad i koji se smatra nezakonitim.

Putin je 18. februara naredio da se svakoj osobi koja stigne u Rusiju iz Donjecka i Luganska plati 10.000 rubalja.

Moskva izdaje ruske pasoše Ukrajincima u onome što Ukrajina i Sjedinjene Države smatraju nezakonitim pokušajem Moskve da anektira teritoriju koju je okupirala.

Rusija tvrdi da sprovodi „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini kako bi zaštitila stanovništvo koje govori ruski, za koje tvrdi da su ga ukrajinske vlasti proganjale, što Kijev oštro poriče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.