Putin traži ispravku grešaka u mobilizaciji za Ukrajinu 1Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Ruski predsednik Vladimir Putin tražio je danas da se isprave greške u tekućoj moblizaciji u Rusiji za ofanzivu u Ukrajini, u vreme kada raste nezadovoljstvo zbog često haotičnog postupka.

Ruski mediji na društvenim mrežama javljau o slučajevima mobilizacije starijih ljudi, studenata, bolesnih ili osoba bez vojnog iskustva. Mobilizacija je takodje pokrenula demonstracije i bekstvo hiljade muškaraca u inostranstvo.

„Ova mobilizacija postavlja mnogo pitanja. Treba ispraviti sve greške i učiniti da se više ne ponove“, rekao je Putin tokom video sastanka sa svojim Savetom za bezbednost, koji je prenosila ruska televizija.

On je pomenuo pozivanje u vojsku očeva brojnih porodica, osoba koje imaju teške bolesti ili vrlo starih ljudi, sve slučajeve koji treba da budu izuzeti od mobilizacije prema zakonu.

„Ako je napravljena greška treba je ispraviti i vratiti kući one koji su pozvani bez odgovarajućeg razloga“, rekao je Putin.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov već je u ponedeljak priznao da su napravljene „greške“ u mobilizaciji, koja treba da se odnosi na 300.000 rezervista sa vojnim iskustvom ili sa korisnim znanjima, kao što su vozači kamiona.

Više od 2.400 ljudi uhapšeno je tokom demonstracija protiv mobilizacije u Rusiji od kada je objavljena 21. septembra, prema specijalizovanoj organizaciji OVD-Info.

Mnogi Rusi takodje su rešili da pobegnu iz zemlje stvarajući duge redove na granicama sa Gruzijom, Kazahstanom, Mongolijom i Finskom. Takodje je navala na vazdušni prevoz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.