Putin: U nuklearnom ratu ne može biti pobednika 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da u nuklearnom ratu ne bi moglo da bude pobednika i da takav rat nikada ne bi trebalo da bude započet.

Putin je ovo naveo obraćajući se pismom učesnicima konferencije o sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) posle više od pet meseci od početka njegovog rata u Ukrajini, prenosi Rojters.

“Polazimo od činjenice da ne može postojati pobednik u nuklearnom ratu i da on nikada ne bi trebalo da bude pokrenut, i zalažemo se za jednaku i nedeljivu bezbednost za sve članove svetske zajednice”, poručio je ruski predsednik.

Kako navodi Gardijan, njegove reči upućene NPT forumu naizgled su imale za cilj da pošalju uverljivu poruku i oslikaju Rusiju kao odgovornu nuklearnu silu, te predstavljaju kontrast ranijim izjavama Putina i drugih ruskih zvaničnika koje su na zapadu interpretirane kao implicitne nuklearne pretnje.

U govoru 24. februara, kada je pokrenuo invaziju na Ukrajinu, Putin je jasno naglasio postojanje ruskog nuklearnog arsenala i upozorio strane sile da će ih svaki pokušaj da se umešaju “dovesti do takvih posledica koje nisu nikada zabeležene u istoriji”.

Nekoliko dana kasnije, naredio je da ruske nuklearne snage budu podignute u najviše stanje pripravnosti.

Kako navodi Gradijan, ranije danas je jedan izvor u ruskom ministarstvu spoljnih poslova doveo u pitanje ozbiljnost komentara američkog predsednika Džozefa Bajdena u vezi poziva na razgovore o okviru za kontrolu nuklearnog naoružanja kojim bi bio zamenjen sporazum koji ističe 2026.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.