„Putinov rat izazvao ekstremne ekonomske probleme“: Kako je protekao prvi razgovor između Tras i Bajdena? 1 EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Američki predsednik Džo Bajden čestitao je novoj britanskoj premijerki Liz Tras preuzimanje dužnosti, u telefonskom razgovoru u kojem su se oba lidera obavezala da će ojačati međusobne odnose i zauzeti zajednički stav protiv Rusije.

Tras i Bajden razgovarali su telefonom u utorak popodne, a mogli bi da se sastanu već na Generalnoj skupštini UN krajem septembra.

„Putinov rat je izazvao ekstremne ekonomske probleme“

Kancelarija novog britanskog premijera saopštila je da su Tras i Bajden razgovarali o jačanju saradnje u NATO-u i u bezbednosnom sporazumu koji su prošle godine zaključile SAD, Australija i Britanija da se suprotstave Kini.

Trus se raduje što će ona i predsednik Bajden „blisko sarađivati kao lideri slobodnih demokratija na rešavanju zajedničkih izazova, posebno ekstremnih ekonomskih problema izazvanih Putinovim ratom“, navodi se u saopštenju Dauning strita.

Tras je preuzela dužnost premijera u trenutku kada se Britanija suočava sa najvećim izazovima u poslednjih nekoliko decenija.

Takozvani specijalni odnosi između Sjedinjenih Država i Britanije bili su jaki poslednjih godina, uprkos neslaganjima između bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i bivše britanske premijerke Tereze Mej.

Saveznici Ukrajine

Vašington i London su saveznici u pomaganju Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije i u suprotstavljanju kineskom uticaju u regionu Pacifika.

Ali bilateralni trgovinski sporazum, za koji su se neki britanski zvaničnici nadali da bi mogao da ublaži negativne efekte Bregzita na trgovinu i ekonomiju, tek treba da se materijalizuje u Bajdenovom predsedavanju, piše Index.hr.

Američki zvaničnik je rekao da Bela kuća očekuje da će Tras nastaviti politiku Borisa Džonsona i da bi Bajden i Tras mogli da budu saveznici u suprotstavljanju ruskoj invaziji na Ukrajinu i rastućem uticaju Kine u indo-pacifičkom regionu.

Bajden se dobro slagao sa Džonsonom, ali bi moglo doći do nesuglasica sa Tras oko Severne Irske.

Dok je bila članica parlamenta, uvela je zakon koji je poništio protokol o Severnoj Irskoj, a Bajden je insistirao da Britanija ne učini ništa da ugrozi četvrt veka mira u Severnoj Irskoj.

U saopštenju kabineta premijera o telefonskom razgovoru, ističe se da su se Trus i Bajden saglasili da je važno sačuvati mir u Severnoj Irskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.