Benjamin Netanjahu Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je odmah da će skaritti posetu Vašingtonu zbog toga.

Taj napad bi mogao izazvati novu rundu nasilja uoči izraelskih izbora.

Sirene za raketnu uzbunu probudile su stanovnike u području Šaron severoistočno od Tel Aviva, što ih je navelo da se odu u skloništa. Usledila je jaka eksplozija, navodi AP.

Raketa je uništila kuću kraj grada Kfar Sabe u zajednici Mišmeret. U eksploziji rakete dve žene, starosti 59 i 30 godina, zadobile su povrede, a lakše je ranjeno i dvoje dece i beba.

Netanjahu je ispaljivanje rakete označio „zločinačkim napadom“, zapretivši oštrim odgovorom.

On je rekao da će se vratiti u Izrael ubrzo posle današnjeg sastanka s američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Početne procene ukazuju da je raketa ispaljena iz južnog dela pojasa Gaze, oko 100 kilometara udaljenog od mesta eksploije prenose izraelski mediji.

Obaveštajni izvori navode da rakete takvog dometa imaju samo islamski ekstremistički Hamas koji vlada Gazom i Islamski džihad.

Vojska je potvrdila da je identifikovala ispaljivanje rakete iz Gaze i da odbrambeni sistem „Gvozdena kupola“ nije aktiviran.

Netanjahu se već konsultovao s komandantom vojske, načelnikom bezbednosne službe i nacionalnog bezbednosnog saveta.

On se zbog skraćenja posete neće obratiti sutra godišnjoj konferenciji proizraelskog lobija Američko- jevrejskog komteta za javne poslove (AIPAC).

Izrael je u medjuvremenu zatvorio dva granična prelaza prema pojasu Gaze.

Izvori bliski Hamasu su rekli da lider te organizacije u Gazi Jahja Sinvar odložio planirani brifing za novinare i da su se vodje organizacije sakrile u očekivanju izraelskog odgovora.

Ni jedna palestinska organizacija nije preuzela odgovornost za raketiranje koje se dogodilo nakon što su u nedelju zatvorenici Hamsaa u Izraelu napali nožem dva čuvara i 11 zatvorenika je ranjeno u sukobima koji su izbili.

Raketa je ispaljena u osetljivo vreme za obe strane, konstatuje AP. Izraelski parlamentarni izbori su za 15 dana,a Netanjahu je suočen s jakim rivalstvom u nastojanju da peti put bude izabran za premijera.

On bi se mogao suočiti s velikim kritikama da je nije efektivan u suprotstavljanju ekstremistima.

Njegov glavni rival Beni Ganc pozvao ga je da se odmah vrati kući zbog nastale krize.

„Realnost u kojoj Hamas pretvara Izrael u taoca je bez presedana”, napisio je Ganc na Tviteru.U Gazi je Hamas suočen s inače retkim kritikama i protestima zbog teških uslova života.

Povezani tekstovi