Foto: EPA-EFE/ FILIP SINGER

U intervjuu on, između ostalog, govori i o objavljenim prisluškivanim razgovorima u kojima deluje da je njegova Socijalistička partija uključena u manipulacije oko izbornog procesa, nefunkcionisanju Ustavnog suda i procesu otvaranja pregovora za članstvo Albanije u EU. Rama ne krije da politička kriza može da utiče na taj proces, ali govoreći o protestima i kritikama opozicije, dodaje da se „o demokratiji ne pregovara“.

RSE: Gospodine Rama, Albanija je ušla u institucionalnu i političku krizu zbog nesporazuma između premijera i predsednika o datumu izbora. Međutim, i opozicija protestuje od početka godine. Gde vidite rešenje i kako ćete očuvati političku stabilnost u zemlji?

Rama: Rešenje je jasno, to je rešenje koje podržava cela međunarodna zajednica i, svakako, velika većina albanskog naroda, što znači da izbori ne pripadaju političarima, već narodu. Narod ima pravo da bira na dan određen Ustavom i zakonom i političari imaju obavezu da izađu pred narod. Ko ne izađe pred narod, slobodan je da to uradi, ali istorija je pokazala da, ne samo što time ništa ne dobija, već naprotiv, plaća veliku političku cenu.

RSE: Vi insistirate da se 30. juna održe izbori, dok 27 od 61 opština u Albaniji kažu da neće podržati taj proces, čak navode da će pokušati i da ga ometaju. Da li mislite da izbori mogu da se održe u polovini Albanije?

Rama: Izbori će se održati u celoj Albaniji. Oni koji pokušavaju da ometaju proces greše, igraju se vatrom, jer će sami sebe da sagore u odnosu na zakon, a zakoni su jasni. Izbori imaju izborne organe, izborni sud i na osnovu ranijeg mišljenja Ustavnog suda Albanije, svaki problem na izborima biće prosleđen Specijalnom izbornom sudu i nigde drugde. Tako da se radi o očajničkim naporima koji nemaju nikakve šanse da suspenduju osnovu pravila demokratskog suživota. Nije problem to što ja insistiram da idemo na izbore, ja insistiram da se poštuje Ustav i pravo građana da biraju.

Intervju u celosti pročitaje na portalu Radija Slobodna Evropa.

Povezani tekstovi