Foto: Wikipedia

Dva naroda su stajala rame uz rame u teškim vremenima. Sećam se dirljive solidarnosti koje je grčki narod pokazao tokom bombardovanja Srbije. Lično sam učestvovao u slanju pomoći i ljudstva sa ostrva Hios u grad Pirot. Budućnost izgleda svetlo, kada je reč o našim odnosima sa Srbijom, kaže u razgovoru za Danas Andreas Mihailidis, poslanik vladajuće Sirize u grčkom parlamentu i generalni sekretar Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, ocenjujući aktuelne odnose Srbije i Grčke.

* Prema vašem mišljenju, mogu li Beograd i Priština da slede model Skoplja i Atine i reše spor u vezi sa Kosovom?

– Sporazum iz Prespe bio je osobena i značajna inicijativa, kojom je razrešen spor između dveju država i njihovih naroda, na korist obeju strana. Time je premošćen dugotrajni jaz, koji je produbljivan preterivanjima i nacionalističkim izjavama sa obe strane. Istovremeno, svi istorijski podaci u vezi sa nazivom, jezikom i nacionalnošću su osigurani. Sporazum iz Prespe se danas na međunarodnom nivou smatra kao model bez presedana, kojim se garantuje stabilnost i saradnja u ovom regionu. To je, bez sumnje, korisno iskustvo za prevazilaženje razlika i u drugim slučajevima, naravno, uz prilagođavanje osobenostima koji ima svaki od njih.

* Kako komentarišete „pomešana osećanja“ koja je dogovor premijera Ciprasa i Zaeva izazvao i u Grčkoj i u Severnoj Makedoniji?

– Ostaje nam samo da se nadamo da će tako hrabar i inovativan korak podržati veliki deo naroda u Grčkoj i Severnoj Makedoniji, u podjednakoj meri. Ipak, ubeđen sam da će vreme pokazati koristi Sporazuma za oba naroda.

* Kako gledate na „razgraničenje“ kao moguće rešenje za kosovsko pitanje?

– Lično želim da izrazim zabrinutost u vezi sa „razgraničenjem“ kao mogućim rešenjem kosovskog pitanja. Ova „verzija“ bi potencijalno mogla da izazove opštu destabilizaciju u regionu, i to bi moglo da utiče na stabilnost Balkana kao celine.

Orden od patrijarha

Poslanik Mihailidis nedavno je u Beogradu od patrijarha Irineja primio orden Svetog cara Konstantina.

– To je počasno priznanje srpskog patrijarha za rad Interparlamentarne skupštine pravoslavlja u proteklih 25 godina. Zbog takvog odličja osećamo još veću odgovornost i odlučnost da intenziviramo napore u ispunjenju naših ciljeva – kaže Mihailidis.

Povezani tekstovi