Foto: EPA/ ALEX EHLERS

Proteklih godina različite studije u nekim državama, članicama Unije ukazale su na to da postoje razlike u sastavu i karakteristikama istih robnih marki između, uglavnom, tržišta istočnih i „starih“ članica.

Prema mišljenju Komisije, njihovi rezultati zbog različitih načina prikupljanja uzoraka, ispitivanja i tumačenja podataka nisu usporedivi. Na panel diskusiji „Dijalog o pravima potrošača“ koja je u petak održana u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva ekonomij, preduzetništva i zabata i Predstavništva Evropske komisije u Hrvatskoj, velika je pažnja bila posvećena problemu dualnog kvaliteta proizvoda na evropskim tržištima. U raspravi je bilo reči i o slučaju razlika u kvalitetu Nutele.

„Razgovarali smo s Fererom, vlasnikom proizvoda Nutele i oni su nam objasnili da imaju dva recepta. Originalni je recept onaj iz Italije, a dostupan je u svim zemljama članicama osim u Nemačkoj. T&amo se koristi drugačiji recept“, rekla Benasi. „Ferero radi na promeni recepta s ciljem da približi italijanski recept svim potrošačima.

U Hrvatskoj će biti dostupan originalni italijanski recept, kao u Francuskoj i ostalim zemljama članicama“, dodala je Benasi. Benasi je rekla da ne postoji jasna definicija kvaliteta u Evropskoj uniji i da puno toga zavisi od tradicije i ukusa ljudi. Nutela koja se prodavala u Hrvatskoj sadržavala je veći udeo surutke, koja je jevtinija sirovina od obranog mleka čiji je udeo bio veći u nemačkoj Nuteli. Zakon EU o potrošačima zabranjuje nepoštene trgovačke prakse poput navođenja kupaca da veruju da su određeni proizvodi jednaki u svim zemljama jer se nalaze u identičnoj ambalaži i pod istim nazivom, iako se znatno razlikuju po sastavu i karakteristikama, prensoi index.hr.