Abazović: Bajden može spasiti Zapadni Balkan od ruskog i kineskog uticaja 1Foto: BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/BOJANA ČUPIĆ/MO

Predsednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) najvažniji spoljnopolitički partner Podgorice, kao i da američki predsednik Džo Bajden može spasiti Zapadni Balkan od potpadanja pod ruski i kineski uticaj.

On je u intervju za The Pavlovic Today ocenio da je korupcija generator nacionalizma, prenose danas podgorički mediji.

„Moja poruka za Bajdena je jednostavna. Predsednik Bajden bi trebalo da koristi izvršne naredbe da sankcioniše ljude koji su umešani u korupciju na visokom nivou na Zapadnom Balkanu. To je najbolji i najjednostavniji način da predsednik Bajden spasi Zapadni Balkan“, rekao je Abazović.

Kako je dodao, ako region krene u pravcu nacionalizma i sukoba, postaće laka meta stranog uticaja.

„Bilo da se radi o ruskom ili kineskom uticaju, ako Bajden misli da taj strani uticaj treba sprečiti, mora da sankcioniše ljude. To bi bilo dovoljno da se zaustave politički akteri koji Crnu Goru i region vode tim putem“, rekao je on.

Na pitanje da li su nedavni sajber napadi na Vladinu IT infrastrukturu slučajno došli u isto vreme kad i aktuelni politički događaji u Crnoj Gori, ili je neko pokušao da testira državu, on je kazao da ne veruje da se bilo šta slučajno dešava kada su ozbiljni politički događaji u pitanju.

„Destabilizacija ide u prilog onima koji ne žele da vide vladavinu prava, onima koji i dalje žele da vide nestabilnost na Zapadnom Balkanu. Sajber napad se dogodio sutradan veče nakon glasanja o nepoverenju Vladi. To je najveći napad na našu infrastrukturu koji smo ikada imali. Ne možemo u ovom trenutku da kažemo da Rusija stoji iza ovog napada, niti želimo da to tvrdimo, ali stručnjaci iz FBI, iz Velike Britanije i Francuske istražuju slučaj. Čekamo konačni izveštaj“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.