Abazović pitao EU: Gde su te tenzije u Crnoj Gori, kog i kog dana su se desile? 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Premijer Crne Gore Dritan Abazović poručio je na sednici Odbora za bezbednost i odbranu da će se političke prilike stabilizovati nakon narednih predsedničkih izbora na kojima će Crna Gora dobiti novog predsednika.

On je uveren da Milo Đukanović nakon narednih neće biti predsednik države.

“Nisam srećan što je predsednik države Milo Đukanović, siguran sam da to neće biti nakon narednih izbora”, poručio je Abazović.

Abazović je dodao i da će sutra dobiti izveštaj EK i obavestiti javnost o činjenicama. Da smo mi imali neke društvene tenzije, konflikte, obračune, proteste… Kazao je da će upitati EU “gde su te tenzije da kažu desilo se tog i tog dana” koje su naveli u izveštaju.

“Vlada nije pala zbog Temeljnog ugovora, već zbog obračuna s organizovanim kriminalom. Temeljni ugovor, smatra, nije izazvao tenzije. Helikopteri su išli po Žabjaku da bi objašnjavali ljudima situaciju kakva nije, istakao je Abazović.

“Ovdje će neko, poput ministra spoljnih poslova, da šverc cigareta vezuje s Ukrajinom, da smo mi u ratu… Nismo bili u ratu pre dve godine, a imali smo šverc. Nismo pre pet, a imali smo šverc. Nismo pre deset, a imali smo šverc. Neki vole da su u zoni komfora, pa se ne bi bavili švercom cigareta. Slažem se da je ovo zemlja mala ali se ništa ne reševa. Ovde niko ništa ne rešava. Zašto se ne rešava ubistvo Duška Jovanovića, Želim da kažem da je moje uverenje da to ima veze sa švercom cigareta”, kazao je on.

Abazović tvrdi da bivši direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević nije uhapšen, te da je to bio dio medijske kampanje.

“On je dao izjavu to veče, ne znam da li će istraga pokazati nešto. Njemu je rečeno da ima dva izlaza, on je danas na slobodi. Neko drugi pokušava da ostvari pritisak na tužilaštvo”, naveo je Abazović.

Na pitanje Marka Milačića da li je Dejan Vukšić bio bolji izbor od Sava Kentere na čelu ANB, Abazović odgovara:

“Ni s jednim ni s drugim nisam imao problem u komunikaciji. Ali svako bira svoju stranu. Kentera u presudnim trenucima nije hteo da obavlja svoju zakonsku obavezu prema premijeru, jer su mu neki drugi ljudi bili bliži. Prema Vukšiću nisam imao nikakve specijalne primedbe, naša saradnja bila je vrlo korektna, imali smo samo jednu situaciju u kojoj smo se sporili”, odgovorio je Abazović.

Ukoliko zakon dopušta predložiću smenu Krivokapića i Konjevića
Abazović je saopštio da će pokrenuti pitanje smene ministara Ranka Krivokapića i Raška Konjevića ukoliko postoji zakonska mogućnost za tako nešto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.