Dritan Abazovicfoto EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Premijer Crne Gore Dritan Abazović pozvao je Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC) da sa Vladom zaključi Ugovor o uređenju međusobnih odnosa. Istovremeno iz Podgorice je najavljeno da će Vlada Crne gore u petak glasti o potpisivanju Temeljnog ugovora s SPC.

Kako je saopšteno iz Službe za odnose s javnošću Vlade, Abazović je jutros odgovorio mitropolitu CPC Mihailu na obraćanje u kome je izražena spremnost za potpisivanje Ugovora o uređenju međusobnih odnosa sa Vladom Crne Gore.

„Poštujući Ustav i zakone države Crne Gore, uvažavajući pravo svih građana na slobodu izražavanja vere, želimo istaći da je stav Vlade Crne Gore prema svim verskim zajednicama identičan, da baštinimo podjednak tretman i vodimo inkluzivnu politiku prema svim društvenim kategorijama, uključujući i verske zajednice. U tom smislu, radujem se našem susretu u terminu koji dogovore dva kabineta“, navodi se u odgovoru Abazovića.

Vlada Crne Gore trebalo bi da ove nedelje prihvati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom i pored snažnog protivljenja dela javnosti koji smatra da su njime izdati crnogorski nacionalni interesi.

Sinoć je zbog toga organizovan protest građana i najavljen novi kada bude sednica Vlade.

Poručeno je da je ovakav tekst Temeljnog ugovora štetan po sve građane Crne Gore, a upućen je i poziv Vladi da „umesto mitomanije konačno podari evropsku budućnost“.

Joković: U petak o Temeljnom ugovoru

Vlada Crne Gore će u petak glasati o potpisavanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), izjavio je njen potpredsednik Vladimir Joković.

Joković, koji je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i lider prosrpske Socijalističke narodne partije (SNP), rekao je  poslanicima u Podgorici da će njegova stranka sprovoditi sve zbog čega je odlučila da bude deo vlade Dritana Abazovića, formirane 28. aprila.

Crnogorska vlada i SPC su prošle nedelje usaglasile tekst Temeljnog ugovora o uređenju međusobnih odnosa, a Abazović je posle razgovora sa patrijarhom SPC Porfirijem, 30. juna u Beogradu, rekao da će dokument biti potpisan u Crnoj Gori.

Potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC protive se Socijaldemokratska partija (SDP) koja u vladi ima dva ministra i Demokratska partija socijalista (DPS) koja nije ušla u Abazovićevu manjinsku vladu, ali je podržava u parlamentu. One navode da usaglašen tekst predstavlja „izdaju crnogorskih nacionalnih interesa“ i da favorizuje SPC u odnosu na ostale verske zajednice u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.