Abazović: Temeljni ugovor sa SPC identičan ugovorima sa drugim verskim zajednicama, ne može biti iznad Ustava i zakona 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas na sednici vlade da je Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom identičan ugovorima sa drugim verskim zajednicama i da ne može biti iznad Ustava i zakona.

Pitanje informacije o Temeljnom ugovoru sa SPC izazvalo je raspravu na sednici Vlade Crne Gore na relaciji premijer i ministri iz Socijademokratske partije, prenosi RTCG.

Vlada je naknadno u dnevni red uvrstila Informaciju o odnosu države i verskih zajednica, a ministar odbrane Raško Konjević je istakao da bi ta tačka trebalo da ide na Komisiju, jer „nije žurba“.

Problem ne postoji ni u jednom segmentu. Ugovor koji treba da se potpiše identičan je ugovorima sa drugim verskim zajednicama i ne može da bude iznad ustava i zakona, istakao je Abazović i dodao da je
„ugovor legitimisanje međusobnih obaveza i prava“.

Ovde nema nikakvih obećanja, ja se bojim da obećanja postoje sa drugih strana da se to nikada neće završiti. Hoću jednu stvar da vam kažem, ono što ovaj čovek kaže ili potpiše, on će uložiti i zadnji atom da se to i sprovede u delo. Ako to podrazumeva da nemamo više saradnju – vreme je da se pozdravljamo, rekao je Abazović.

On je ukazao da Temeljni ugovor za njega ne postoji kao problematično pitanje, dok „neki članovi vlade samo pokušavaju klizećim startovima da tako nešto uspore“.

Želim da dam doprinos pomirenju, a ko to ne želi neka makar bude neutralan. Ko želi da doprinese dodatnim svađama, mislim da mu nije mesto u ovom timu, poručio je Abazović.

Ministar odbrane Raško Konjević rekao je da je postojao dogovor oko ovog pitanja i da je on svoj deo dogovra ispoštovao, ali se Informacija o Temeljnom ugovoru nije smela naći na vladi po hitnom postupku.

Ministar inostranih poslova Ranko Krivokapić rekao je da je crkva Srbije u Crnoj Gori nelegalan subjekt u državnom smislu, jer je crkva druge države i ne može imati temeljni ugovor.

Ne postoji uzajamno priznanje između države i crkve. Država je međunarodni subjekt i ona registruje crkvu i priznaje crkvu, poručio je Krivokapić.

Ministar Vladimir Joković rekao je da podržava premijera i da će Srpska narodna partija istrajati na temi Temeljnog ugovora.

Govoriti crkva Srbije je igranje sa crkvom. Ja kao Srbin ne dozvoljavam da iko govori crkva Srbije, rekao je Joković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.