Apel Vladi Hrvatske: "Zahtevamo da se Rusima koji odbiju da ratuju u Ukrajini omogući pristup azilu" 1Foto: EPA-EFE/ARKADY BUDNITSKY

Više organizacija civilnog društva – Antifašistička liga, Centar za suočavanje s prošlošću Documenta, Centar za mirovne studije, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, I. gimnazija Zagreb, Žene u crnom iz Srbije i pojedinci – od Vesne Teršelić, Rade Šerbedžije, Nenada Puhovskog, Dražena Lalića, Olge Kavran, Rade Borić, Lovorke Šošić, Borisa Pavelića, Jadranke Brnčić te niz drugih uputili su Vladi javni apel kojim se od Hrvatske i EU traži davanje azila ruskim dezerterima.

Apelom koji iz dana u dan ima sve više potpisnika zahteva se davanje zaštite osobama koje se suprotstavljaju ruskoj agresiji na Ukrajinu i ne žele učestvovati u Putinovom ratu.

– Mi, nižepotpisani građani i organizacije, zahtevamo od hrvatske Vlade da građanima Rusije koji odbijaju ratovati u Ukrajini omogući pristup sistemu azila i, u skladu sa zakonskim i međunarodnim obavezama, odobri međunarodna zaštita svim ruskim dezerterima“, ističe se u apelu.

Dalje se kaže kako je ruski protivratni pokret vredan je divljenja.

– Protestii traju već godinama, još od početka ruske agresije na Ukrajinu 2014. godine. Rusi protestutuju protiv rata, rizikovajući slobodu, pa čak i vlastite živote. Nakon što je Vladimir Putin 21. septembra proglasio mobilizaciju trista hiljada vojnih obveznika, širom zemlje izbili su protesti u kojima je uhapšeno, procjenjuje se, više od 1.500 ljudi. Prema izveštajima medija, mnogi od tih ljudi poslati su na ukrajinska ratišta“, podseća se u apelu.

Zemlje članice EU, pa tako i Hrvatska, smatraju potpisnici, imaju moralnu obvezu zaštititi sve protivnike Putinove politike u Rusiji.

– Posve su jasne i pravne obveze članica EU da pruže međunarodnu zaštitu svakome kome bi povratkom u zemlju pretio progon, mučenje ili smrt, a to se odnosi i na sve one koji izbegavaju prisilnu mobilizaciju u ovom okrutnom ratu. Stoga je ljudski i pravno potpuno jasno što Hrvatska i Evropa trebaju napraviti: beguncima od Putinove mobilizacije ponuditi azil i zaštitu“, stoji u apelu.

Navodi se i kako Hrvatska ima i dodatne razloge da pomogne tim ljudima.

– Širokogrudno je otvorila vrata izbeglicama iz Ukrajine, što pozdravljamo, uz uverenje da istu dobrodošlicu zaslužuju i ruski dezerteri. Hrvatska treba njegovati i sjećanje na dezertere iz JNA i srpskih vojski, njih više desetaka tisuća, koji su u ratovima devedesetih odbili ratovati u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu i izložili se represiji bežeći od mobilizacije. Prema podacima nevladine organizacije za ljudska prava Žene u crnom iz Srbije, samo 1991. iz Srbije je od rata pobeglo sto hiljada mladića. Protiv deset hiljada njih vlasti su pokrenule kaznene postupke“, ukazuje se u apelu.

Uz konstataciju kako je interesu svih da se rat u Ukrajini završi što pre, navodi se kako uz svu postojeću pomoć Ukrajini i Ukrajincima, ostvarenju tog cilja potpomogla bi i međunarodna zaštita Hrvatske i EU ruskim dezerterima.

– Stoga od hrvatske Vlade tražimo da im omogući pristup sustavu međunarodne zaštite, a na zastupnike u Evropskom parlamentu, naročito na veterana obrane Vukovara Predraga Matića Freda, apeliramo da u EP podnesu rezoluciju o pomoći članica EU bjeguncima iz Putinove vojske – traži se u apelu.

Fred Matić kaže da je apel jedna od ideja koja bi se mogla razmotriti.

– To bi bila još jedna vrsta pritiska na rusku vlast. Mislim da, osim Hrvatske, EU treba na takav način reagovati. Ako prihvatamo ukrajinske izbeglice, zašto ne i ruske dezertere, tim pre jer se tako slabi Putina – kaže Matić dodajući kako treba videti koji su mogući modeli. Rekao je da će razgovarati s kolegama i videti kakve su mogućnosti da se davanje azila ruskim dezerterima pokrene u EP.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari