Apelacioni sud Crne Gore ukinuo nepravosnažnu odluku o izručenju "kralja kriptovaluta" SAD-u 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Apelacioni sud je ukinuo odluku Višeg suda u Podgorici od 20. februara kojom je bilo dozvoljeno izručenje „kralja kriptovaluta“ Do Kvona (Hyeong Do Kwona) Sjedinjenim Državama, a odbijeno njegovo izručenje Južnoj Koreji.

Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, naveli su iz Apeacionog suda 5. marta, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

SAD i Južna Koreja su tražile izručenje Do Kvona, koji je uhapšen u Crnoj Gori krajem marta 2023.godine, jer ga dvije zemlje sumnjiče za prevare preko kriptovaluta vrijedne oko 40 milijardi dolara.

Južnokorejske vlasti su ga optužile za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala, a Komisija za vrijednosne papire SAD za organizovanje prevare s vrijednosnim papirima kripto imovine u vrijednosti više milijardi dolara.

Odluka Apelacionog suda je donijeta nakon što su se advokati Do Kvona žalili na odluku o njegovom izručenju SAD.

Crnogorsko zakonodavstvo propisuje da prvenstvo u izručenju ima zemlja koja za to prva podnese zamolnicu.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda piše da prvostepeni sud nije naveo „jasne razloge o redosljedu prispijeća“ zamolnica za izručenje Do Kvona.

Viši sud je, naime, naveo da je zamolnica SAD-a za izručenje primljena 27. marta 2023.godine, dan ranije u odnosu na zamolnicu Republike Koreje.

Tog dana, 27. marta, Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu pravde dostavljena je nota Ambasade SAD kojom je zatraženo privremeno pritvaranje i izručenje lica Do Kwon-a.

Za Apelacioni sud su nejasni razlozi koji su navedeni u odluci Višeg suda da se dopis Ambasade SAD-a kojim se traži privremeno pritvaranje Do Kvona cijeni kao zamolnica za izručenje.

Do Kvon i njegov poslovni partner Čang Jun (Hon Chang Joon) su uhapšeni 23. marta 2023. na podgoričkom aerodromu, odakle su sa neregularnim pasošima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai.

Imali su pasoše Kostarike, a pronađena su im i dokumenta Južne Koreje i Belgije.

U junu su osuđeni u Osnovnom sudu u Podgorici na po četiri mjeseca zatvora zbog falsifikovanja putnih isprava.

Do Kvon se nalazi u pritvoru, a Čang Jun je u februaru izručen Južnoj Koreji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari