Banjalučka policija zabranila skup banjalučkog "Geta" i "Bh. povorke ponosa" iz Sarajeva 1Foto: Fonet/Antonio Ahel

Policijska uprava Banjaluka zabranila je održavanje javnog skupa zakazanog za danas u tom gradu u organizaciji tamošnjeg udruženja „Geto“, kao i „Bh. povorke ponosa“ iz Sarajeva.

U saopštenju policije se navodi da „postoji realna opasnost od ugrožavanja većeg broja ljudi i imovine“.

Iz Policijske uprave su još naveli da je u proteklom periodu bilo mnogo negativnih reakcija u vezi s održavanjem ovog skupa, kao i pretnji upućenih organizatorima.

Organizacioni odbor „Bh. povorke ponosa“ ranije je najavio da bi danas u Banjaluci trebalo da se održi nekoliko skupova – projekcija filma, diskusija i parti, ali da nije predviđena nikakva šetnja.

Dodali su da da će ti događaji biti održani „bez obzira na kontinuirane napade, pokušaje diskreditovanja i opstrukcije delovanja i rada Organizacionog odbora ’Bh. povorke ponosa’, kao i na homofobne, transfobne i fašističke napade pojedinaca“.

Nakon što su iz „Bh. povorke ponosa“ najavili održavanje ovih događaja u Banjaluci, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da „zbog opravdaniih razloga nadležni organi treba da razmotre mogućnost da sa organizatorima skupa dogovore da se planirani događaji ne održe“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.