Novi protesti u Crnoj Gori, Bečić poručio da je propala navodna većina od 49 poslanika za manjinsku vladu 1leksa Bečić, protrst, arhiva Foto: prinscreen/ rtcg.me

U Podgorici je večeras održan novi protest protiv najave formiranja manjinske vlade

Kako prenose podgoričke Vijesti protesti je prisustvovalo više hiljada građana, koji su se oko 18 časova okupili prekoputa Hrama Hristovog vaskrsenja, a onda su nakon obraćanja lidera Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, potpredsednika te partije Danila Šaranovića, maturanta podgoričke Ekonomske škole Mitra Paunovića i magistranta Filozofskog fakulteta Marka Popovića prošetali delom grada preko Morače.

Ponovo su došli do Hrama, gde se večerašnji protest i završio. Šaranović je najavio novo okupljanje u Podgorici za sledeću sredu.

Bečić je tokom obraćanja okupljenima poručio da je navodna većina od 49 poslanika za formiranje manjinske vlade – propala.

„Tamo gdje ne stanuje volja naroda, stanuju korupcija i kriminal… Crna Gora nikad više ne smije da živi u podjelama. Potrebni su joj pomirenje, sloga, ekonomski prosperitet… Hvala vam što ste veličanstvenim skupovima doveli do toga da poremetimo planove onih koji su krenuli izdajničkim putem i omogućili da ostvarimo nekoliko pobjeda. Onemogućili smo ih da u februaru, po brzoj proceduri, izaberu antidemokratsku vladu. To ne mogu sad sprovesti po kratkom naumu. Sad je sva moć u rukama potpredsjednika Skupštine Strahinje Bulajića. Drugo, nema odgađanja (lokalnih) izbora. Idemo 27. marta na izbore u Beranama i Ulcinju, a krajem maja u Podgorici i petnaestak drugih opština. Vidjeće tada šta je narodna volja. Svjedočićemo najvećoj pobjedi narodne volje. Treća stvar je to što je Demokratska partija socijalista (DPS) nakon 17 godina otišala u opoziciju na Cetinju“, istakao je Bečić.

Bečić je naveo da građani ne žele DPS i povratak u neslobodu, te da im je dosta „antidemokratskog sistema vladanja“.

„Zato su ovo velike i značajne pobjede. Imamo još jednu – sad je svima jasno, nakon posljednjih izjava i nezadovoljstva članstva pojedinih partija, da je navodna većina od 49 poslanika za novu manjinsku vladu – propala. Pitanje je imaju li više četrdeset jednog, a kamoli 49 poslanika. Zato moramo da nastavimo još odlučnije, masovnije i energičnije“, rekao je Bečić.

On je istakao  da iza sebe ima ujedinjenu Crnu Goru i ljude svih vjera i nacija.

„Puno mi je srce što sam prepoznao čak i one kojima su ovo prvi protesti, a koji možda nisu glasali ni za jednu od pobjedničkih koalicija. Crna Gora je naša majka, nemamo rezervnu zemlju. Jedina podjela koje treba da postoji je na funkcionere koji su sluge naroda i one koje daju državna sredstva privilegovanim pojedincima. Služimo samo Crnoj Gori. Možda nismo mnogo omiljeni u nekim regionalnim centrima moći. Nećemo služiti Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Tirani, već samo Crnoj Gori. Sluga mogu biti samo narodu Crne Gore. Nikom drugom ništa ne dugujem. Sa svima možemo da budemo partneri, ali mene obavezuje samo volja naroda Crne Gore“, podvukao je Bečić.

On je najavio nove proteste za subotu u 18 sati, u Nikšiću. Srda u 18 časova opet u Podgorici.

Ustaj Crna Goro, jer nikad nisi poklekla. Odbrani izbornu volju, da ne pobijede kriminal i korupcija, poručio je Bečić.

Funkcioner i poslanik Demokrata Šaranović je poručio da je miran jer zna da svi zajedno neće dozvoliti prekrajanje izborne volje.

Okupljeni su skandirali „Ditane lopove“ i „Uzeo si pare Dritane“.

Okupljeni su nosili državne zastave Crne Gore, Kraljevine Crne Gore, Sandžaka, crkvene zastave, zastavu Evropske unije (EU), prenose Vijesti.

Na skupu su, osim Bečića i Šaranovića, bili i drugi funkcioneri Demokratske Crne Gore – Momo Koprivica, Vladimir Martinović, Danilo Mrvaljević, Mijo Martinović, Zdenka Popović…

Prisustvovao je i lider i poslanik Prave Crne Gore, Marko Milačić.

Na protestu su bili i ministri finansija i ekonomskog razvoja, Milojko Spajić i Jakov Milatović.

Organizovanjem protesta prekršene su mere donete u cilju sprečavanja širenja korona virusa. Merama je između ostalog predviđeno i nošenje maske na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje dva metra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.