Bivši pripadnici Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija osuđeni na ukupno 162 godine zatvora 1Foto: Pixabay/qimono

Sud Bosne i Hercegovine pravosnažno je 18. juna osudio deset bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija na ukupno 162 godine zatvora.

Osuđeni su, pored ostalog, za streljanje najmanje 24 osobe bošnjačke nacionalnosti u Bosanskom Novom u leto 1992. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Na po 18 godina zatvora osuđeni su Ranko Balaban, Ratko Goranja, Nikola Reljić, Mirko Odžić, Ranko i Dragan Baltić.

Rajko Karlica, Milenko Brčin te Milenko Babić osuđeni su na po 15 godina, dok je Miroslav Kapetanović osuđen na devet godina zatvora. Presuda je konačna i na nju ne postoji mogućnost žalbe.

Na teret im je stavljen i progon nesrpskog stanovništva koji su počinili ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovečnim delima.

U prvostepenoj presudi iz novembra 2023. godine, koju je 18. juna potvrdilo Žalbeno veće Suda BiH, navodi se da su optuženi 22. juna 1992. godine bili na sahrani ubijenog srpskog vojnika.

Nakon sahrane su otišli u sela Aliće i Ekiće kod Bosanskog Novog, na severozapadu BiH. Navodi se da su bošnjačke civile naterali da iziđu iz kuća i prvo odveli na obližnje pravoslavno groblje. Muškarce su putem tukli.

Nakon toga su, kako se navodi presudi, odvojili oko 90 muškaraca i odveli ih na muslimansko groblje. Tu su ih, kako se navodi u presudi, naterali da iskopaju grobnicu i stanu oko nje i potom na njih pucali.

Ubijena su 24 muškarca. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su na različitim lokacijama. Grobnica je, kako se navodi, kasnije prekopavana, a ostaci tela su prebacivani. Za posmrtnim ostacima više ubijenih se i dalje traga.

U Bosanskom Novom, prema popisu stanovništva iz 1991. godine živela je oko 41.000 stanovnika, od čega oko 38 posto nesrpskog stanovništva.

Prema poslednjem popisu iz 2013. godine, u ovoj opštini živi oko 27.000 stanovnika, od čega 74 posto čine Srbi, a oko 24 posto Bošnjaci.

Opština je do 1992. godine nosila naziv Bosanski Novi. Vlasti su je tokom devedesetih godina prošlog veka preimenovale u Novi Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari