Blinken: U BiH najozbiljnija kriza od 1995. godine 1Foto: EPA-EFE/ Graeme Jennings POOL

Američki državni sekretar Entoni Blinken ocenio je danas povodom sankcionisanja predsednika Federacije BiH Marinka Čavaru (HDZ) i ministra zdravstva Republike Srpske Alena Šeranića (SNSD) da „etnonacionalističke stranke ne mogu kompromitovati budućnost Bosne i Hercegovine na štetu njenih građana“.

„Entonacionalističke stranke ne mogu kompromitovati budućnost Bosne i Hercegovine na štetu njenih građana. Američko Ministarstvo finansija danas je sankcionisalo dvojicu zvaničnika koji su potkopavali Dejtonski mirovni sporazum i demokratske procese u Bosni i Hercegovini“, poručio je Blinken.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina se suočava s najozbiljnijom krizom od 1995. godine. Podsetio je da vlast u RS radi na formiranju institucija kojima se ugrožava državna vlast.

Klix-ba podseća da je Čavara sankcionisan zato što ga Amerikanci smatraju odgovornim za blokadu funkcioniranja FBiH, a Šeranića zbog promicanja secesionističkih aktivnosti RS.

SAD su ranije sankcionisale i srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednika SNSD-a Milorada Dodika, banjalučku Alternativnu televiziju (ATV), bivšu glavnu tužiteljku Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanu Tadić i visokopozicioniranog zvaničnika SDA Asima Sarajlića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.