Bugarska povukla ambasadora iz Skoplja i najavila reviziju projekata sa Severnom Makedonijom 1Foto: Shutterstock/Andrzej Rostek

Vlada Bugarske u tehničkom mandatu saopštila je danas da povlači ambasadora iz Skoplja Angela Angelova i najavila reviziju projekata sa Severnom Makedonijom.

Posle sastanka Spoljnopolitičkog odbora bugarskog parlamenta, tehnički ministar spoljnih poslova Nikolaj Milkov rekao je da će Angelov ostati u Sofiji dok ne bude registrovan napredak po pitanju tretmana makedonskih državljana koji se deklarišu kao Bugari, prenose skopski mediji.

„Angelov će ostati u Sofiji dok ne vidimo znake neke promene, ostaće koliko bude potrebno. To je stav čvrste politike da ovakvo ponašanje ne može više da se nastavi na isti način“, kazao je Milkov.

Upitan šta to konkretno znači, Milkov je rekao da Sofija očekuje „pozitivne korake u praksi“, odnosno da želi da vidi kažnjavanje osoba koje su počinile zločine iz mržnje prema Bugarima u Severnoj Makedoniji.

„Pravosudni organi treba da rade svoj posao. Sudska vlast takođe. Tamo postoje zločini iz mržnje za koje se izriču minimalne kazne ili se uopšte ne kažnjavaju, što stvara atmosferu nekažnjivosti. U praksi to podstiče navedene pojave“, kazao je Milkov.

Naveo je da u odnosima sa Skopljem više ništa neće biti isto, i najavio dodatno pooštravanje dosadašnje politike, kao i moguću obustavu bilateralnih projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari