Čavara doneo odluku o imenovanju sudija Ustvanog suda FBiH, Dunović osporava ustavnost odluke 1Foto: Shutterstock

Predsednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara (HDZ) danas je doneo odluku o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH.

Imenovani su Ajša Softić iz bošnjačkog naroda, Mirko Milićević iz hrvatskog naroda, Branimir Orašanin iz srpskog naroda i Dubravko Čampara kao predstavnik „ostalih“.

Čavara je skoro četiri godine blokirao imenovanje sudija, zbog čega su ga Sjedinjene Američke Države stavile na svoju „crnu listu“.

Zahtev da imenuje sudije Ustavnog suda Federacije BiH nedavno mu je uputio i Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, jer Ustavni sud godinama, zbog nedovoljnog broja sudija, nije mogao da odlučuje.

Potpredsednik Federacije BiH iz srpskog naroda Milan Dunović (DF) već je doveo u pitanje ustavnost Čavarine odluke o imenovanju sudija, jer prema Ustavu FBiH „sudije Ustavnog suda predlaže predsednik Federacije uz saglasnost potpredsednika, a za imenovanje je potrebna potvrda većine delegata Doma naroda koji su prisutni i glasaju“.

Dunović je naveo da se Čavara uopšte nije konsultovao s njim i sa potpredsednicom FBiH iz bošnjačkog naroda Melikom Mahmutbegović (SDA), čime je prekršio Ustav.

Čavara je prihvatio da imenuje samo jednog sudiju koga je predložio potpredsednik FBiH Milan Dunović, a odbio je da imenuje makar jednog sudiju kojeg je predložila potpredsednica Melika Mahmutbegović.

Iz reda srpskog naroda Čavara je imenovao Branimira Orašanina, koji je bio predlog Dunovića.

Predlog potpredsednice Mahmutbegović, koja je predložila da se za sudiju Ustavnog suda FBiH imenuju Izmir Hadžiavdić i Mustafa Bisić, u potpunosti je odbio.

Dunović je dodao da predloženi kandidati ne mogu postati sudije dok saglasnost ne daju potpredsednici i dok Dom naroda FBiH ne potvrdi imenovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.