Čović nije spreman na kompromise 1Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Nema ustupaka u vezi s pregovorima o izmenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine (BiH) i trgovine oko hrvatskih nacionalnih interesa, poručio je predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović u Mostaru, naglasivši da ustupaka neće biti kada je reč o ravnopravnosti Hrvata u BiH i njihovog legitimnog zastupanja.

“To nisu teme o kojima će se pregovarati. Ne znam otkud ideja da žrtvujemo bilo koju poziciju”, kazao je Čović.

Ovo je potpuno drugačiji stav od onoga koji zvanično predstavlja Bakir Izetbegović, koji je jasno kazao da se ‘mora nešto dati da bi se dobilo nešto zauzvrat’, piše agencija Patria.

Ali ultimativan stav Čovića udaljava sve od rešenja i mogućnosti dogovora. On je čak zapretio da će pregovori u Neumu ovaj put trajati sve do postizanja dogovora. A, kakvi su dogovori mogući, ako niste spremni na ustupke?

HDZ BiH, bez čije saglasnosti trenutno nije moguće vršiti ustavne izmene odbija bilo kakve pregovore u vezi ograničenja ovlašćenja Doma naroda.

Iz ove političke stranke smatraju da je taj gornji nacionalno koncipirani Dom naroda poslednja stepenica gde mogu sprečiti da se zakon donese bez saglasnosti HDZ-a.

Ali, praksa je pokazala da se domovi naroda koriste kao domovi koji štite stranačke interese, i njihove poslovne partnere, a nikako zaštitu naroda.

Kroz domove naroda kako na državnom, tako i na Federalnom nivou vrše se ucene, blokade i stvaranje krize u državi, to su nepobitne činjenice i opasnosti koje BiH mogu uvesti u još veću krizu.

Upravo strana koja ni milimetar ne odustaje od ultimativnom pristupa ‘sve ili ništa’, poziciju ovlasti domova naroda zloupotrebljava već dve decenije kroz domove naroda, i sve to sprovode politike HDZ-a i SNSD-a, ukazuje sarajevska agencija. Tehnička Vlada FBiH i popunjavanje Veća Ustavnog suda FBiH direktne su posledice blokada HDZ-a.

Ukoliko se zaista želi poraditi na reformi izbornog zakonodavstva onda je potrebno eliminisati tu mogućnost, ukazuje se, i takođe svesti Domove naroda da se bave pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa, onako kako to radi i Veće naroda u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.