Čović poziva na masovan izlazak na izbore u BiH, pominje i krv 1Foto: EPA-EFE/ROZIC IVAN

Samo plebiscitarnim i masovnim izlaskom na izbore u nedelju možemo zaustaviti otimanje prava koja pripadaju Hrvatima, kazao je lider HDZ BiH u intervju za vecernji.ba.

Ako bošnjački lideri napokon odluče poštovati Ustav i stanovnike ove države i ako se stvore preduslovi za popunjavanje federalnog Doma naroda, onda sam siguran da vlast nakon izbora možemo formirati brzo i učinkovito, kazao je.

Smatra da su predstojeći izbori u Bosni i Hercegovini od posebnog značaja za Hrvate jer im, “zbog zloupotrebe Izbornog zakona, preti još jedno preglasavanje”.

Osim na izborima za mesto hrvatskog člana Predsedništva BiH, ovog puta očitija je nego ikada namera “bošnjačkih stranaka da Hrvatima uzurpiraju i kontrolni paket mandata u nacionalnom klubu u Domu naroda Parlamenta FBiH”, piše Večernji list BiH.

“Osećam da ljudi shvataju ovaj istorijski trenutak u kojem se nalazimo. Mešaju se karte u svetu, a mi ćemo iskoristiti priliku i rešiti hrvatsko pitanje, koliko god se bošnjačko vođstvo opiralo tim neiskrenim pristupom, figom u džepu, lažima i drugim metodama koje nemaju veze s evropskim vrednostima”, smatra Čović.

Svestan je, kaže, sam i da mnogo toga moramo i možemo poboljšati u korist hrvatskog čoveka.

“Svakodnevno huškanje na Hrvate, dirigovano rušenje simbola i zastava, kao nedavno u Varešu i kod Tešnja, kao izraz političke netolerancije, ali i orkestrirani protesti u Sarajevu svedoče da bi neki želeli Bosnu i Hercegovinu bez Hrvata. Mi im poručujemo da im to neće proći i da se ne odlučuju na takve korake ako misle dobro ovoj državi koja je u potpunosti oslonjena na jednakopravnost tri konstitutivnih naroda”.

Poručuje da je uveren kako će HDZ BiH i HNS BiH ostvariti plebiscitarni rezultat i imati apsolutnu pobedu na svim listama.

Zatečeni su, kaže, time što visoki predstavnik nije završio započeti posao nametanja svojih odluka vezano za Izborni zakon i što je to odlučio prolongirati, evo, do današnjeg dana.

“Još jednom ću poručiti da Bosna i Hercegovina, bez Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda, ne može opstati.

“Naši prioriteti su očuvanje hrvatskih prava, provođenje nužnih reformi i ublažavanje duboke krize u koju smo zapali, kako zbog radikalizma sarajevskih unitarista tako i zbog globalnih događaja. To su pitanja koja su znatno veća od mene samoga i na njih se moramo usredsrediti u ovu nedelju”.

Na kraju je zamolio birače da u nedelju pokažu snagu i moć hrvatskog naroda.

“To ćemo i učiniti plebiscitarnim izlaskom kojim ćemo obraniti naša prava i državu. Time ćemo demotivirati sve one koji sanjaju san o dominaciji nad našim nepokolebljivim hrvatskim narodom. Ovo je i naša država. Hrvatska krv se prolivala za nju i hrvatske su majke za nju lile suze. Nećemo je prepustiti nikome. Ovi su izbori više od samo izbora. Ovi su istorijski izbori”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.