Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija: Ukrajina da dobije status kandidata za članstvo u EU 1Foto: Shutterstock

Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija podržale su inicijativu da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, saopšteno je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, crnogorskog i albanskog premijera Dritana Abazovića i Edija Rame u Kijevu.

Tu informaciju preneli su portali javnog servisa RTCG i Vijesti, čiji novinari prate posetu crnogorskog premijera Ukraijini.

Abazović je novinarima kazao da je Crna Gora spremna da pomogne Ukrajini „u skladu sa svojim mogućnostima“, vojno i finansijski.

On je naveo da u Crnoj Gori trenutno boravi oko 10.000 izbeglica iz Ukrajine, što je oko dva procenta ukupne populacije.

Ocenio je da je poseta Kijevu „moralna i politička obaveza“ i da „ukrajinski narod u neku ruku u ovoj situaciji čini čuda“.

„Vi se borite za principe i mogućnost izbora načina života. Imate podršku Crne Gore da u skladu sa željom vaših građana postanete deo evropske familije“, poručio je Abazović.

Po rečima crnogorskog premijera, najbitnije je da rat u Ukrajini stane, kako bi se sprečila dalja smrt i devastacija, te da se nakon toga nada početku obnove Ukrajine, koju će Crna Gora pomoći u skladu sa svojim mogućnostima.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da je „svestan da je Crna Gora mala zemlja, koja limitirano može da pomogne kad je u pitanju humanitarna i vojna pomoć, ali da „gde ima volje, ima i načina“.

„Započeli smo dijalog i to je vrlo bitno. Zemlja koja je u ratu kao Ukrajina ima mnogo problema. Svakog dana je na stotine ranjenih. Apel za pomoć je upućen i Crnoj Gori, ali i svim drugim partnerima“, kazao je Zelenski.

On je ocenio važnim što zvanični Kijev ima podršku zemalja članica NATO-a i naveo da bi Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija mogle, kao članice NATO-a, da pitanje bezbednosti Ukrajine postave na sastancima Alijanse.

Abazović će se danas sastati sa gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom, preneli su mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.