Crna Gora i sajber napadi: Lični podaci građana zaštićeni, deo podataka izgubljen 1Foto: Pixabay/Geralt

Ministar odbrane Raško Konjević, govoreći o sajber napadima na informacioni sistem državne uprave, rekao je u Dnevniku 2 TVCG da je to bio najveći napad do sada i potvrdio tvrdnje ANB-a da iza toga stoji Rusija. Podaci građana nisu ugroženi, ali će, kako kaže, deo državnih podataka neminovno biti izgubljen.

To su, kaže on, veoma sofisticirani napadi koji nisu deo pojedinca.

„Iza ovog napada, na osnovu dosadašnjih iskustava ljudi u struci, stoje određeni državni resursi kojima neko raspolaže. Ko bi mogao imati neku vrstu političkog interesa da se nanese ovakva šteta Crnoj Gori. Vjerujem da postoji Dovoljna je sumnja da je tačno da iza napada stoji Rusija, rekao je Konjević i podsjetio da je Rusija Crnu Goru definisala kao zemlju neprijatelja zbog odluka koje je donosila u prethodnom periodu.

Na toj strani postoji svojevrsna politička pozadina“, rekao je Konjević.

On je rekao da je formiran operativni tim koji će pratiti situaciju i davati preporuke, naredbe i sugestije, piše RTCG.

„Operativni tim će doneti odluku da angažuje deo korporativnog znanja koje imamo u Crnoj Gori, i da pokuša da minimizira štetu koja će neminovno nastati. Ovakvi napadi će se nastaviti u Crnoj Gori i drugim zemljama“, rekao je Konjević.

On dodaje da su lični podaci građana zaštićeni.

„Ali sigurno je da će dio podataka biti izgubljen. Rad operativnog tima i stručna pomoć partnerskih službenika biće usmjerena na vraćanje dijela podataka“, rekao je Konjević.

On dodaje da je ovo najveći napad, ali ne i jedini sa kojim se CG suočila do sada.

On kaže da je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost načelno dogovoreno da se deluje u više pravaca.

„Da Crna Gora sarađuje sa partnerima i aktivira ovu vrstu pomoći. Pomoć partnera ogleda se u znanju i alatima koje imaju“, rekao je Konjević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari