Crna Gora usvojila rezoluciju osude ruske vojne invazije na Ukrajinu 1foto skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore usvojila je danas rezoluciju kojom osuđuje rusku vojnu invaziju na Ukrajinu i pruža podršku merama Evropske unije i partnerskih država za njeno suzbijanje, ističući spremnost Crne Gore da svoju politiku do kraja usklađuje sa saveznicima.

O rezoluciji se izjasnilo 77 poslanika, 55 je bilo „za“, 18 „protiv“, a tri su bila uzdržana, prenosi Pobjeda.

Rezoluciju su podneli Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratska partija socijalista (DPS) i Bošnjačka stranka (BS).

Ovim aktom Skupština Crne Gore najoštrije osuđuje otvoreni čin agresije i vojne intervencije koju su preduzele oružane snage Ruske Federacije prema Ukrajini, kao nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi.

Rusija se poziva da hitno zaustavi vojna dejstva i prekine akt agresije, kojim se direktno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uništavaju vojni i civilni objekti i ugrožavaju životi miliona ljudi, uglavnom civila.

Rezolucijom su pozvani Ujedinjene nacije, OEBS, druge međunarodne organizacije, ostale države i naročito članice EU i NATO, da iskoriste sva moguća diplomatska, politička i ekonomska sredstva u cilju odvraćanja Rusije od daljeg nastavka agresivnih dejstava na teritoriji Ukrajine.

„Skupština Crne Gore poziva crnogorsku Vladu i sve političke i društvene subjekte u državi da bezrezervno, otvoreno i nedvosmisleno osude ovaj akt agresije, čije posledice mogu biti nesagledive po evropski i svetski mir i bezbednost, a time i stabilnost regiona kojem Crna Gora pripada“, navedeno je u Rezoluciji.

Iskazna je puna podrška merama Evropske unije i partnerskih država na suzbijanju agresije i potpuna spremnost Crne Gore da svoju politiku do kraja usklađuje sa saveznicima, u skladu sa univerzalnim principima pravičnosti i potrebom uspostavljanja mira na području koje je pod agresijom.

„Skupština Cme Gore iskazuje najdublje saosećanje sa narodom Ukrajine, koji se trenutno suočava sa najvećim izazovima i patnjama od završetka Drugog svetskog rata, i poziva građane, državne strukture i društvene organizacije da iskažu solidamost i pruže svaki mogući oblik humanitame pomoći“.

Skupština je, takođe, usvojila Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici, koju je predložila opoziciona Demokratska Crna Gora, koja se odnosi na zločine počinjene nad pravoslavnim civilima 1943. i 1944. godine, izveštavaju mediji u Podgorici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.