Crna Gora: Zakonodavni odbor odložio raspravu o skraćenju mandata parlamenta jer se na sednici nije pojavio Đukanović 1Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore odložio je raspravu o predlogu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića za skraćenje mandata 27. saziva parlamenta, jer predsednik države nije došao na sednicu, prenosi danas Radio-televizija Crne Gore.

Predsednica Odbora Maja Vukićević rekla je danas da nema uslova da se rasprava o toj tački dnevnog reda održi, jer joj mora prisustvovati predlagač, odnosno predsednik države Milo Đukanović.

Na sednicu Odbora došli su samo Đukanovićevi savetnici.

“Dok ne dođe predlagač, ne možemo razmatrati ovu tačku”, poručila je Vukićević i dodala da ne opstruira raspravu o skraćenju mandata Skupštini.

Vukićević je navela da je već jednom odložila sednicu jer joj je rečeno iz DPS da će predsednik države danas doći na sednicu.

Navela je i da je spremna još jednom da odloži sednicu.

„Ja ću ovu sednicu još jednom odgoditi dok se ne steknu uslovi da se sednica održi“, navela je Vukićević.

Poslanica DPS Jovanka Laličić rekla je da nema prepreka da se sednica Odbora održi, jer na sednicu Odbora mogu da dođu i predstavnici predlagača.

Laličić je navela da će sednici Skupštine, kada se bude raspravljalo o skraćenju mandata, prisustvovati predsednik države, ali da nijedan propis ne predviđa da Đukanović mora biti prisutan i na sednici Odbora.

Đukanović je u obrazloženju inicijative naveo da se nisu stekli uslovi da mandat za sastav Vlade poveri lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Kako je rekao, konsultativni proces je jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbedio podršku u Skupštini za sastav 44. Vlade Crne Gore.

“Skraćenje mandata Skupštini najoptimalnije je rešenje u datoj političkoj situaciji, i da je u najboljem interesu svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost za organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora u što kraćem roku“, smatra Đukanović.

To će, ocenio je, omogućiti izbor Vlade koja će delovati u punom kapacitetu.

Crnogorski parlament će o predlogu Đukanovića raspravljati na sednici koja je zakazana za petak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari