Da li je BiH spremna za moguće scenarije tokom zime u vezi s ruskim gasom? 1Foto: EPA/ KERIM OKTEN

Dok se čeka odluka da li će ruski Gasprom nastaviti isporuku gasa za Evropu, nadležni na Starom kontinentu spremni su za sve scenarije, uvereni su stručnjaci, koji u razgovoru za Nezavisne novine poručuju da ne dele mišljenje odgovornih lica u BiH da je država adekvatno pripremljena za eventualni prekid dopremanja ruskog gasa, snabdevenost količinama i moguće korekcije cene.

Nakon desetodnevnog održavanja gasovoda Severni tok 1, koji bi trebalo da bude završen 21. jula, britanski Rojters, pozivajući se na dva neimenovana izvora iz kompanije Gasprom, preneo je da će isporuka biti nastavljena, ali smanjenim kapacitetom.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, kaže da bi eventualni prekid isporuke značio katastrofu za privredu svih država koje su zavisne od ruskog gasa. Ipak, smatra da prekid isporuke Evropi, u ovom trenutku za BiH možda ne bi bio poguban, ali bi svakako izazvao poremećaje.

„Sigurno bi bilo nedostajućih količina za ono što mi trošimo. I ne samo mi, već Srbija, Mađarska i svi ostali. Tu zaista nema dileme“, kaže Bečarević.

Sa druge strane Nedeljko Elek, direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo, poručuje da Republika Srpska i FBiH, neće imati nestašice gasa.

„Mislim da su i RS i FBiH zasad sigurne, iako imaju dva odvojena ugovora. Pogotovo ugovor Republike Srpske po osnovu naftne formule, jer je cena bolja nego u Federaciji i mislim da smo više zaštićeni“, kazao je Elek za Nezavisne novine.

Međutim, iako jesmo ugovorno vezani sa Gasprom exportom, Bečarević kaže da BiH jednostavno nije spremna za moguće scenarije kada je u pitanju ovaj energent – za razliku od Evrope.

Tome u prilog sledi informacija da je Evropska komisija, kako bi osigurala da 27 država članica EU mogu da se izbore u slučaju potpunog prekida gasa iz Rusije, pozvala na smanjenje potrošnje gasa u celom bloku za 15 odsto od 1. avgusta ove godine do 31. marta 2023, a zbog zabrinutosti da će se EU boriti, ne samo da popuni kapacitete za skladištenje gasa, već da obezbedi dodatne zalihe tokom hladnijih meseci.

Kako su rekli, cilj je da se zaštiti snabdevanje domaćinstava i osnovnih korisnika kao što su bolnice i ključne industrije.

„Evropa se grozničavo sprema za ono što se može desiti u zimskom periodu. Oni rade procene i kalkulacije u situaciji da nema gasa, u situaciji da su manje isporuke, u situaciji enormnih cena. Ovde se ne radi ništa“, kategoričan je Bečarević.

Problem, prema njegovim riječima, jeste to što se u BiH daju isprazne izjave, a ne prati se šta se dešava u regionu, posebno kada je u pitanju iskorištenost Turskog toka, koji mnoge države vide kao spasonosno rešenje u ovoj situaciji.

„Povezanost sa Turskim tokom je vrlo upitna u skladu sa vešću koja se pojavila, a to je da Mađarska sve svoje nabavke preusmeri preko Turskog toka. I ako neko misli da je taj tok takvog kapaciteta da u zimskim mesecima podmiri potrebe Mađarske, Srbije, Severne Makedonije, BiH, bilo koga na tom pravcu, ja ne znam zaista gde ti ljudi žive“, kategoričan je Bečarević koji ponavlja da se u BiH ne daju procene šta se može desiti do zime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.