Demokrate podnele Ustavnom sudu žalbu na izbor predsednice Skupštine CG 1Demokratska Crna Gora Izvor: demokrate.me

Poslanici Demokratske Crne Gore podneli su Ustavnom sudu žalbu protiv Odluke Skupštine o izboru predsednice Danijele Đurović zbog, kako su naveli, između ostalog, povrede ustavnog načela da se ne može uspostaviti, niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima u skladu sa zakonom.

Oni u Ustavnoj žalbi navode da je za rešavanje ovog spora, zbog dobro potkrepljenih razloga, jedino nadležan Ustavni sud.

Kako tvrde, a prenosi Radio televizija Crne Gore, izvršenim protivpravnim preuzimanjem nadležnosti predsedavajućeg sednicom Skupštine iz člana 16 stav 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore, grupa od 46 poslanika 28. aprila 2022. uzurpirala je nadležnosti potpredsednika Skupštine koji vrši dužnost predsednika Skupštine i prigrabila za sebe privilegovan položaj u odnosu na ostale poslanike.

Time je, kažu, obesmišljen i princip vladavine prava, koji ima za cilj podvođenje funkcionisanja javne vlasti pod djelotvorna pravna ograničenja, radi izbjegavanja arbitrarnosti.

Odredbama člana 84 Poslovnika jasno je određeno da Skupštinu na sednicu saziva predsednik Skupštine, a da predlog za sazivanje sednice Skupštine može podneti 1/3 poslanika ili Vlada, dok su odredbama člana 85 uređena pitanja sadržaja Saziva Skupštine na sednicu i određeni rokovi u kojim se Saziv Skupštine upućuje poslanicima.

Navedenom sjednicom Skupštine neovlašćeno je predsedavao potpredsjednik Skupštine Ervin Ibrahimović.

„Osporenom odlukom, povređeno je i pravo i na Ustavu Crne Gore i Poslovnikom Skupštine Crne Gore zasnovan interes poslanika Demokratske Crne Gore, kao predstavnika građana i nosioca prava odlučivanja u Skupštini Crne Gore. U konkretnoj ustavnopravnoj stvari nije ispunjen nijedan materijalno pravni uslov za izbor predsednice Skupštine Crne Gore“, napominju u Demokratskoj Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari